Осем полицаи са взети за заложници в Еквадор на фона на продължаващи протести, които принудиха правителството да напусне столицата, съобщава БиБиСи.

Протестиращите подредиха и се похвалиха със заловените седем мъже и една жена в Кито, пред многохилядна тълпа. Те изискват прекратяване на мерките за строги икономии, а някои дори оставката на президента Морено, който миналата седмица обяви извънредно положение и се премести в град Гуаякил.

Няколко души са загинали при демонстрациите. Протестите започнаха, след като миналата седмица правителството обяви прекратяване на субсидиите за гориво, като част от договор за заем с Международния валутен фонд (МВФ).

Цените на бензина скочиха и хиляди излязоха на улицата. През последните дни те поставиха барикади, щурмуваха сгради и се сблъскаха със силите за сигурност, които се опитаха да разпръснат тълпите със сълзотворен газ.

Протестите, водени от коренното население, свалиха трима президенти през последните няколко десетилетия. Те са взели десетки офицери за заложници на различни места в цялата страна от началото на протестите.

Осемте полицаи, държани от протестиращите са принудени да излязат на сцената и да свалят шлемовете си, бронежилетките и ботушите си.

Полицаите изглеждат видимо притеснени, докато са показвани пред разярена тълпа.

Президентът Морено настоява за по-нататъшни разговори с местните лидери, но реториката, идваща от групите, които задържаха полицаите, е безкомпромисна.

"Ще радикализираме с повече сила", обяснява местният лидер Хайме Варгас пред тълпата.

Групите поставиха барикади в Кито и се сблъскаха със силите за сигурност, като хиляди хора се изсипаха в столицата, за да се присъединят към протестите.

Протестиращите в Еквадор щурмуват парламента, ситуацията ескалира

Протестиращите в Еквадор щурмуват парламента, ситуацията ескалира

Правителството е отворено за посредничество чрез ООН или Римокатолическата църква