Противниците на руския президент Владимир Путин са съгласни, че гласуването в страната през следващия месец, което може да удължи управлението му, е срамно, но са разделени дали да провеждат кампания за гласуване с "Не" или да призовават за бойкот, съобщава "Ройтерс".

При гласуването на 1 юли руснаците ще гласуват за одобрение или отхвърляне на конституционните реформи, включително промяна, която ще позволи на Путин да бъде още два шестгодишни мандата, ако бъде преизбран, вместо да се оттегли през 2024 година.

Рейтингът на одобрението на Путин, макар и все още висок - 59%, е спаднал до най-ниската си стойности от 1999 г. насам, според анкетата на "Левада", а пандемията представлява едно от най-големите предизвикателства на неговото повече от 20-годишно управление.

Въпреки това противниците на Путин смятат, че резултатът е предопределен. Някои, като политикът Алексей Навални и либералната опозиционна партия "Яблоко", призоваха привържениците да не гласуват.

"Увеличаването на избирателната активност само помага на Кремъл", каза Любов Собол, съюзник на Навални.

Други, като комунистическата партия, която обикновено подкрепя Кремъл при големи решения, призоваха привържениците си да гласуват против

Кремъл обяснява, че са необходими конституционни промени, за да се засили ролята на парламента, да се подобри социалната политика и публичната администрация и че анкетите показват, че промените имат широка подкрепа.

Според критиците, реформите представляват конституционен преврат.

Предложените мерки за намаляване на риска от коронавирусни инфекции, като например допускане на гласуване за седем дни и в палатки извън избирателните секции, ще усложнят мониторинга на изборите и рискуват измама на избирателите, казват противниците. "Няма възможност за разкриване на фалшификации. Остава само цирк с взривени палатки", коментира Навални.

Властите отричат подобни обвинения, като заявяват, че вотът ще бъде свободен и честен.

Кампания "Не", ръководена от няколко опозиционни политици, която също обмисля бойкот, коментира, че билбордовете, рекламиращи гласуването, са предубедени и на противниците не им се предоставя ефирно време.

Междувременно билборд в Ставропол призовава: "Актуализирайте конституцията!" с "Добре" под нея.

Изолираните руснаци предварително гласуват на референдума на Путин

Изолираните руснаци предварително гласуват на референдума на Путин

Представители ще събират гласовете на пастирите на елени в тундрата