По време на Международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин посочи, че търговията с Азия нараства и че близо 40% от руската външна търговия сега се извършва в рубли, докато делът в щатски долари, евро и други западни валути е намалял. Това предават от Reuters.

Според Путин страната трябва да намали вноса, значително да увеличи използването на различни от западните валути в търговските споразумения, като призова за значително разширяване на вътрешните финансови пазари.

Русия ще положи усилия да увеличи дяла на споразуменията, извършвани досега във валути на страните от БРИКС - икономическата група, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

"Миналата година делът на плащанията за руския износ в т. нар. "токсични" валути на неприятелски държави намаля наполовина, докато делът на рублата в транзакциите за износ и внос расте", потвърди Владимир Путин. По негови думи Русия трябва да намали вноса си, като създаде конкурентоспособно производство и увеличи инвестициите в дълготрайни активи с 60% до 2030 г.

Руският президент също е изразил надежди стойността на руския фондов пазар да се удвои до края на десетилетието и да достигне две трети от руския брутен вътрешен продукт (БВП).

Русия амбицирана да изведе икономиката си до топ 4 в света до 2030 г.

Русия амбицирана да изведе икономиката си до топ 4 в света до 2030 г.

За целта Москва трябва да действа бързо и в различни посоки

Допълнително, Путин заяви, че идеята за преместване на централите на големи компании в региони извън Москва заслужава внимание и призова за по-добро професионално образование, с цел облекчаване на недостига на работна ръка.

От началото на инвазията в Украйна се наблюдава недостиг на работна ръка, като ключов проблем, който се задълбочава от военната мобилизация и емиграцията на стотици хиляди жители на федерацията.

По официалната прогноза на Москва икономическият растеж на Русия за 2024 г. е 2,8%, след като вече се наблюдава увеличение от 3,6% през изминалата година. Растежът ѝ засега е по-бърз от тези на САЩ или Европейския съюз.

Възстановяването на държавата е подпомогнато от големите разходи на Москва за отбрана и сигурност, но според източници на Reuters растежът разчита на държавно финансирано производство на оръжия и боеприпаси, прикривайки проблеми, които възпрепятстват всяко подобряване на жизнения стандарт на руснаците.

Припомняме, месец след инвазията в Украйна Владимир Путин съобщи за указ, според който търговията с газ с "неприятелските държави" вече ще става само в рубли, както и търговията на някои други видове стоки. Миналата година рублата достигна рекордно понижение спрямо долара и еврото, като се наблюдаваше и увеличение на инфлацията в страната. През февруари тази година Путин съобщи, че тя вече намалява.

По въпроса за недостига на трудова ръка се предполага, че Русия може да предприеме трудова мобилизация, за да овладее положението.

Директорът на "Сбербанк" нарече модела на икономически ръст в Русия примитивен

Директорът на "Сбербанк" нарече модела на икономически ръст в Русия примитивен

Рядка критика на руския икономически модел, възхваляван от президента Путин