Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че е поканил американския си колега Доналд Тръмп в Москва и че и двамата били готови за последващи срещи помежду си, но че условията трябва да бъдат правилни, за да бъде проведена среща, съобщава "Франс прес".

Путин и Тръмп се срещнаха в Хелзинки по-рано този месец, но Тръмп беше изправен пред буря от критики вкъщи заради начина, по който се държа по време на нея.

Говорейки пред журналисти на срещата на върха на страните от БРИКС в Южна Африка, Путин посочи, че телефонните разговори между Москва и Вашингтон са недостатъчни и че двете страни трябва да се срещат, за да разговарят по въпроси като ядреното споразумение с Иран, конфликтите в Близкия изток и договорите за контрол на въоръженията.

Путин предупреди: САЩ бъркат, използвайки долара като политическо оръжие

Путин предупреди: САЩ бъркат, използвайки долара като политическо оръжие

Русия обаче нямала намерение да се отказва от долара

"Що се отнася до нашите срещи, разбирам много добре какво каза президентът Тръмп. Той има желание да има по-нататъшни срещи, да се провеждат по-нататъшни срещи. Готов съм за това. Необходимо е да съществуват подходящи условия, да бъдат създадени, включително в нашите страни", коментира руският държавен глава.

"Ние сме готови за такива срещи. Готови сме да поканим президента Тръмп в Москва. Между другото, той има такава покана, казах му за това", допълни Путин и увери: "Готов съм да отида във Вашингтон. Повтарям отново, ако се създадат подходящи условия за работа."

Няма да има нова среща Тръмп-Путин докато трае разследването на Мълър

Няма да има нова среща Тръмп-Путин докато трае разследването на Мълър

Тръмп може да получи призовка, ако откаже да отговаря…

Междувременно той заяви, че е възможно той и Тръмп да се срещнат в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-20 в Аржентина през есента или на друго международно събитие.

Във връзка с острите критики в САЩ заради представянето на Тръмп на срещата в Хелзинки, Путин отбеляза: "Въпреки трудностите, в този конкретен случай трудностите, свързани с вътрешната политическа ситуация в САЩ, животът продължава и нашите контакти продължават."