Руският президент Владимир Путин заяви, че иска да узнае позицията на украинския президент Володимир Зеленски за конфликта в Източна Украйна, съобщава "Ройтерс".

Путин каза пред репортери в Пекин, че ще трябва да обсъди начини за прекратяване на конфликта със Зеленски и че украинският народ е уморен от този конфликт.

Русия заклейми „скандалния” украински закон за езика

Русия заклейми „скандалния” украински закон за езика

Москва изрази възмущението си от промените

Пълномащабно нападение срещу бунтовници в провинция Идлиб в Сирия "сега не е целесъобразно" и сигурността на цивилните трябва да бъде взета предвид, обясни още руският президент.

Путин обясни, че Русия ще работи със сирийската опозиция за финализиране на състава на конституционен комитет, част от усилията за осигуряване на политическо уреждане на конфликта.

Русия помогна на силите, верни на сирийския президент Асад, да си върне по-голямата част от страната в осемгодишната война, но сблъсъците продължават.

САЩ осъди руския агент Бутина на 18 месеца затвор

САЩ осъди руския агент Бутина на 18 месеца затвор

Очакват Бутина да помогне с информация за усилията на Русия за намеса в американската политика

Владимир Путин в събота критикува присъдата на Мария Бутина в САЩ като "произвол", добавяйки, че не разбира защо е въобще е задържана.

"Не можем да я обвиним в нищо, но за да не изглежда напълно нелепо, тя е осъдена на 18 месеца затвор", обясни той .

"Всъщност това е произвол. Не разбираме защо е осъдена", коментира руският президент.

Искат обезщетения от Русия за замърсения нефт, Москва разследва умишлено замърсяване

Искат обезщетения от Русия за замърсения нефт, Москва разследва умишлено замърсяване

Аварира рафинерия…

В по-нататъшни коментари Путин заяви, че разследването на замърсения руски петрол трябва да се извърши с помощта на правоприлагащите органи. Полша, Германия, Украйна и някои други страни спряха вноса на руски петрол през тръбопровода "Дружба" тази седмица поради замърсяване.

Русия планира да възстанови доставките на петрол през тръбопровода за Европа до две седмици.

Той също така коментира, че не е чул никакви сигнали от членове на ОПЕК за възможността да напуснат сделката за ограничаване на добива на петрол, като добави, че това е малко вероятно.

Путин допълва, че сделката е в сила до края на юни и той се надява Саудитска Арабия да не се налага да повишава производството си, за да компенсира възможните ограничения на износа от Иран поради санкциите на САЩ.

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Путин и Си Дзинпин координират действия за КНДР и Венецуела

Ще се подкрепят и допринасят за съществуващите правила и разпоредби в света