Руският президент Владимир Путин заяви на германския канцлер Олаф Шолц, че линията на Германия и Запада по отношение на Украйна е "разрушителна" и призова Берлин да преосмисли своя подход, съобщава Кремъл, цитиран от "Ройтерс".

В телефонен разговор, иницииран от германската страна, двете страни обмениха мнения относно последните събития в Украйна.

Шолц към Путин: Ти разрушаваш бъдещето на страната си

Шолц към Путин: Ти разрушаваш бъдещето на страната си

Путин имал имперско мислене от миналото

От Кремъл посочват, че Путин е заявил на германския лидер, че защитава руските ракетни удари по цели в Украйна и е настоял на Москва да бъде позволено да участва в разследването на "терористичните атаки" срещу газопроводите "Северен поток" под Балтийско море.

По време на разговора руският президент е нарекъл доставките на оръжие за Украйна от Германия и други западни страни "деструктивна линия", поради която Украйна "напълно отхвърля идеята за каквито и да било преговори".

За последно Путин и Шолц проведоха телефонен разговор на 13 септември.

Междувременно сп. "Шпигел" съобщи, че Германия се готви да достави още седем самоходни противовъздушни установки "Гепард" на Украйна в допълнение към  30-те такина установки, които вече се използват за борба срещу руската армия.

Допълнителните установки, които първоначално са били предназначени за скрап, трябва да пристигнат в Украйна през пролетта на 2023 г., като в момента се ремонтират от базирания в Мюнхен производител на оръжия Krauss-Maffei Wegmann ( KMW).

Лавров: Никога не сме искали преговори за Украйна, но винаги сме готови

Лавров: Никога не сме искали преговори за Украйна, но винаги сме готови

Западът искал да унищожи Кремъл