Руският президент Владимир Путин обяви, че 20-годишната кампания на САЩ в Афганистан е завършила с "само трагедии, само загуби", информира "Франс прес" .

Руският държавен глава множество пъти е критикувал западните страни за опитите да налагат своите ценности на незападни страни.

Москва редовно критикуваше остро политиката на САЩ в Афганистан, който сега се контролира от талибаните след идването им на власт този месец преди изтеглянето на САЩ на 31 август.

Байдън: С изтеглянето от Афганистан спасихме животи

Байдън: С изтеглянето от Афганистан спасихме животи

Приветства като историческа едноседмичната евакуация на повече от 100 000 души

Путин настоя, че американската армия се е опитвала да "вкорени своите норми" в опустошения от войната Афганистан в продължение на две десетилетия, което той характеризира като безсмислено упражнение.

"Резултатът е само трагедии, само загуби за тези, които го направиха - за САЩ - и още повече за хората, които живеят на афганистанска територия", отбеляза той и допълни: "Невъзможно е да се наложи нещо отвън."

Той говореше на среща с тийнейджъри в руския далекоизточен град Владивосток, за да отбележи началото на учебната година.

Бивш афганистански министър скастри САЩ за "безотговорното" изтегляне

Бивш афганистански министър скастри САЩ за "безотговорното" изтегляне

Наргис Нехан избяга преди дни в Норвегия

Миналата седмица Путин обеща, че Русия няма да се меси в Афганистан и че Москва се е поучила от съветската окупация на страната.

Той също така се оплака от западните страни, които се опитвали да настанят афганистански бежанци в съюзническите на Москва централноазиатски държави.

Москва е предпазливо оптимистично настроена за новото ръководство в Кабул, заявявайки, че нямало да се меси във вътрешните работи.

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците

Настоя летището в Кабул да остане отворено