Засега никоя терористична групировка не е поела отговорност за атентатите в Брюксел, но много привърженици на ДАЕШ („Ислямска държава”) са приветствали в интернет кървавата баня и вярват, че е извършена от ДАЕШ, съобщава БиБиСи.

Специален екип на британската обществена медия е проследил реакциите в социалните мрежи на известни привърженици на ДАЕШ, както и на други ислямисти.

Някои са използвали хаштаг на арабски език „#Брюксел гори”, за да изразят задоволството си от събитията. Привърженици на ДАЕШ в миналото са използвали подобни хаштагове, за да отпразнуват нападения на терористичната групировка, като например „#Париж гори” при атаките на ДАЕШ на 13 ноември в Париж.  

"Държавата (ДАЕШ, б. р.) ще ви принуди да преоцените вашите методи хиляди пъти преди да бъдете окуражени да убивате мюсюлмани отново, и знайте, че мюсюлманите имат държава, която да ги защитава", пише привърженик на групировката в "Туитър".  

Ако ДАЕШ действително стои зад атентатите в Брюксел, вероятно ще забави поемането на отговорност докато операцията не приключи, т. е. че няма повече планирани атаки и/или всички нейни терористи са мъртви или са избягали.

За разлика от това привържениците на „Ал Кайда” в „Туитър” не са били активни.