Тази нощ Русия е нанесла ракетни удари по Одеска област със стратегически самолети Ту-22М3, изстрелващи X-22.

Това съобщава службата за връзки с обществеността на военното командване "Юг" на въоръжените сили на Украйна, цитирани от УНИАН. Съобщава се, че трима цивилни са ранени.

Вследствие на ударите е възникнал пожар, обхванал площ от над 600 кв.м. Той вече е потушен. Четирима души - цивилни граждани са били ранени. Според съобщенията от украинските служби ракетите са ударили почивна база и са нанесли щети по частни домове.

За Русия е все по-трудно да запази контрола над Черно море

За Русия е все по-трудно да запази контрола над Черно море

Това твърди британското разузнаване в последния си доклад

Одеса е един от малкото градове, които останаха относително незасегнати от войната, която Кремъл започна през 24 февруари. Ударите по града не липсваха, но бяха по-скоро спорадични, без да преминават в масирана атака.

Спокойствието на Одеса обаче се посочва като показателно за реалното прилагане на споразумението, което бе сключено за осигуряване на коридори за износ на украинско зърно. Споразумението е в действие от началото на август месец и е под егидата на ООН с посредничеството на Турция. То позволи след пет месеца блокада кораби със зърно да излязат от украинските пристанища.

Днес турското министерство на отбраната съобщи, че още четири кораба с украинско зърно са отплавали от пристанищата в Одеса и Черноморск.

Ракетните удари по Одеса могат да се разглеждат и на фона обявената визита, която трябва да се състои утре на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Лвов, Западна Украйна. Там трябва да се състоят разговори и с турския президент Реджеп Ердоган, а според анонса за президентската администрация темата на разговори ще бъде евентуално сключване на мирно споразумение.

Генералният секретар на ООН разговаря със Зеленски и Ердоган в Лвов

Генералният секретар на ООН разговаря със Зеленски и Ердоган в Лвов

Ще посети и Одеса, и Истанбул