Напрежението в Близкия изток продължава да се засилва, породено от острия спор между Ислямска република Иран и Саудитска Арабия, ескалирал в протести и дипломатически ноти.

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че Саудитска Арабия не може да прикрие „престъпното” екзекутиране на шиитския духовник шейх Нимр ал Нимр чрез прекратяване на дипломатическите отношения с Техеран, съобщават Ройтерс, АП и „Франс прес”.

Кувейт отзова посланика си от Иран

Кувейт отзова посланика си от Иран

Заради скандала със Саудитска Арабия

Саудитска Арабия не може да прикрие престъпното обезглавяване на религиозен лидер чрез прекратяване на политическите отношения с Иран”, изтъкна Рохани на среща с датския външен министър в Техеран, цитиран от местната медия IRNA.

По-рано днес Кувейт обяви, че изтегля посланика си от Иран. Припомняме, посолството на Саудитска Арабия в Техеран бе подпалено в събота, след като шиитският мюсюлмански духовник Нимр ал-Нимр бе екзекутиран заедно с още 46 души. В отговор на това Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите отношения с Иран. Кралството бе последвано от Бахрейн и Судан. Обединените арабски емирства пък ограничиха броя на иранските дипломати в емирството и оставиха в Ислямската република шарже д'афер.

Бахрейн и Судан скъсаха отношения с Иран, ОАЕ - почти

Бахрейн и Судан скъсаха отношения с Иран, ОАЕ - почти

Бахрейн дава 48-часов ултиматум на дипломатическата мисия

Междувременно външният министър на Египет Самех Хасан Шукри осъди атаките срещу дипломатическите мисии на Саудитска Арабия в Ирак като „неприемливи”.

Дипломатът изтъкна по време на визита в Рияд, че поведението на Иран след екзекутирането на Нимр е равносилно на „намеса във вътрешните дела на монархията”.

Египетският външен министър потвърди подкрепата на страната му за Саудитска Арабия преди насрочената за днес извънредна среща на Арабската лига, която ще обсъди спора между Техеран и Рияд.

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Саудитска Арабия започна дипломатическа война с Иран

Отношенията между двете страни

Саудитска Арабия непрестанно подкрепяше Кайро по време на напрежението и икономическата стагнация в страната. Египет прекрати дипломатически връзки с Иран през 1989 година.

В същото време външното министерство на Турция изрази своята загриженост относно растящото напрежение между Рияд и Техеран. Ведомството призовава за спокойствие и връщане към езика на дипломацията.

Турция призовава за прекратяване на заплахите и връщане към езика на дипломацията, и призовава за взаимна предпазливост”, поясняват от министерството.

Саудитска Арабия екзекутира 47 души

Саудитска Арабия екзекутира 47 души

Сред екзекутираните е и известният шиитски духовник

Швейцарското правителство пък привика посланика на Саудитска Арабия, за да повтори, че е против налагането на смъртно наказание.

„Тези масови екзекуции носят риск да се увеличи напрежението, което вече доведе до твърде много жертви в този регион на света”, изтъкват от министерството на външните работи на Швейцария и подчертават важността да се предприеме всичко за намаляване на това напрежение и „избягване на провокации”.