Риши Сунак е обявен за новия лидер на Консервативната партия на Великобритания, съобщава "Ройтерс".

Това означава, че той ще стане следващият министър-председател на страната.

"Комитет 1922", който обединява консервативните депутати, които не заемат постове в правителството, определи Сунак за следващ премиер, след като останалите кандидати за поста се отказаха от надпреварата за лидер на Консервативната партия.

По този начин на него се пада нелеката задача да направлява дълбоко разделената Великобритания през икономически спад, който ще доведе до обедняването на милиони британци.

42-годишният Сунак - един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен да състави правителство от крал Чарлз. Той ще замени досегашния лидер на торите Лиз Тръс, която остана на премиерския пост едва 44 дни.

Ключов британски министър подкрепи Сунак за премиер

Ключов британски министър подкрепи Сунак за премиер

Джеръми Хънт наклони везните в партийната надпревара

Сунак победи Пени Мордаунт, която не събра достатъчно подкрепа от депутатите, за да влезе в надпреварата, а бившият премиер Борис Джонсън се отказа да е лидер на консерваторите, заявявайки, че вече не може да обедини партията.

"Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има моята пълна подкрепа", подчерта Мордаунт при оттеглянето си от съревнованието.

Сунак, бивш министър на финансите, става третият министър-председател на Великобритания за по-малко от два месеца. Той е натоварен със задачата да възстанови стабилността в страна, разтърсена от години на политически и икономически сътресения.

Очаква се мултимилионерът да предприеме дълбоки съкращения на разходите в опит да възстанови фискалната репутация на Великобритания, в момент когато страната върви към рецесия.

Сунак фаворит за следващ британски премиер

Сунак фаворит за следващ британски премиер

Събра минимума от 100 гласа сред депутатите

Великобритания е в перманентна криза, откакто през 2016 г. гласува да напусне Европейския съюз, което отприщи битка в Уестминстър за бъдещето на страната, която остава нерешена до днес.

Сунак привлече националното внимание, когато на 39 години стана министър на финансите при Борис Джонсън точно когато пандемията от COVID-19 удари Великобритания Тогава той съумя да разработи успешна схема за отпуск.

Той ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски произход.

Семейството му емигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век - период, когато много хора от бившите британски колонии се преместват в страната, за да ѝ помогнат да се възстанови след Втората световна война.