Русия е готова да обмисли нови предложения от Съединените щати, за да замени ядрения пакт от епохата на Студената война с по-широк договор, който включва повече държави, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, съобщава "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че би искал да проведе преговори, целящи създаването на нов договор за контрол на оръжията.

"Разбира се, видяхме изявлението на президента Тръмп за възможността за нов договор, който може да бъде подписан в една красива стая и че този договор трябва да включва и други страни като свои участници", коментира Рябков.

"Очакваме с нетърпение това предложение да бъде направено конкретно и да бъде поставено на хартия или по друг начин ...", обясни той на пресконференция в Москва и допълни, че САЩ не са изпратили на Москва конкретни предложения за нов пакт.

САЩ и НАТО наскоро заключиха, че Русия е прекарала години в разработването на забранено ядрено оръжие, което прави договора къс непотребна хартия.

САЩ реагираха, като обявиха, че ще се оттеглят от договора и ще проектират свои собствени ракети, които торпилират договора. Русия от своя страна обяви, че ще направи същото, въпреки че мнозина подозират, че руснаците вече са построили ракетите.

Русия обмисля създаване на наземния комплекс "Калибр" до края на годината

Русия обмисля създаване на наземния комплекс "Калибр" до края на годината

За използване на тези ракети в наземен вариант е нужна лека промяна

Припомняме, Русия съобщи, че трябва да разработи нова наземно базирана крилата ракета, която да бъде модификация на крилатата ракета "Калибр", както и нова наземно базирана свръхзвукова ракета с голям обсег преди 2021 г., за да отговори на планираното от Вашингтон излизане от договора за контрол на ядрените оръжия.

Руският президент Владимир Путин обяви на 2 февруари, че Русия е прекратила спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., след като САЩ обявиха, че от 2 февруари се оттеглят от договора, обвинявайки Москва в нарушения.

САЩ изстреля междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

САЩ изстреля междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

От военновъздушната база Ванденберг в Калифорния

Изпитанието идва след решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

В събота руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители.

Обвиненията на САЩ бяха подкрепени и от НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

И канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини Русия в нарушаване на споразумението за разоръжаване, но настоя през останалите шест месеца да се продължи диалогът с Руската федерация.

Малко преди да стане ясно решението на Владимир Путин външният министър на Германия Хайко Маас призова да се създадат нови правила за въоръжението, които да важат за всички. В дискусията за тези нови правила трябва да се включат всички, а не те да се отнасят само до САЩ и Русия, поясни Маас.

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп дори заплаши с военен отговор на нарушенията на договора от страна на Русия. От своя страна Русия обеща последствия на американските действия.

САЩ: Русия напусна ракетния договор преди години

САЩ: Русия напусна ракетния договор преди години

Още с решението да произвежда ракетата 9М729...