Днес Русия заяви, че иска да участва в сесията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще се състои точно една година след като нападна Украйна.

"В момента се занимаваме с получаване на визи и се подготвяме за пътуването. Мисля, че всичко ще е нормално", заяви за руския ежедневник "Парламентская газета" Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по международни въпроси в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент.

Руската делегация трябва да се настрои за остри нападки по време на дебата, но руските парламентаристи са готови да изложат своята позиция, заявява Джабаров. "Ние разбираме, че 30 държави членки на НАТО, които са и членки на ОССЕ, ще се изказват срещу Русия", казва той.

ОССЕ: Русия направи избора да започне агресивна война, въпреки всички усилия

ОССЕ: Русия направи избора да започне агресивна война, въпреки всички усилия

Това счита генералният секретар на ОССЕ Хелга Мария Шмид

Предишното участие на Русия в сесия на ОССЕ е през 2021 година. На последните две сесии държавите домакин Великобритания и Полша отказаха да дадат визи на делегатите.

Австрийската страна обаче е изказала уверение, че всички парламентаристи ще получат виза, съобщи общественото радио ORF.

Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг държи на позицията си руските парламентаристи да получат разрешение за влизане в страната. Сигурно е, че "няма да наруша правото", цитира ORF Шаленберг.

Външният министър е получил подкрепа от федералния канцлер Карл Нехамер, който е на мнение, че да се изключат руските депутати от ОССЕ е "напълно погрешен подход". Много важно е да се запази диалогът и да бъде оставена международната организация да си върши работата, смята канцлерът. Припомняме, че Нехамер стана единственият ръководител на Европейска страна, която отиде на крака в Москва за среща с Владимир Путин от началото на войната срещу Украйна. От срещата не произтече нищо.

В отворено писмо над 80 депутати от 20 държави членки на ОССЕ вече поискаха от Австрия да предотврати участието на руската делегация в сесията на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Русия скастри ОССЕ - предавала информация за армията ѝ на западното разузнаване

Русия скастри ОССЕ - предавала информация за армията ѝ на западното разузнаване

ДНР щяла да предостави доказателства

Австрия е в затруднено положение заради заявката за участие на Русия в срещата на ОССЕ във Виена. "Австрия се намира между Сцила и Харибда", казва Петер Хилполд, експерт по международно право от университета в Инсбрук, цитиран от Der Standard. Защото според него Виена ще има възможност да маневрира в рамките на международното право, за да откаже влизането на руската делегация, но ще трябва да поеме отговорност в рамките на международното право.

От друга страна, ако влизането бъде одобрено, това може да е повод да бъде отправено международно обвинение в заобикаляне или нарушаване на санкциите, въпреки че това не би било вярно, поне от гледна точка на правото на ЕС, смята експертът. От строго правна гледна точка санкциите на ЕС не са задължителни в този случай. В конкретика единственото обвинение, което може да се отправи, е, че Австрия не е използвала възможността за налагане на санкции.

"От политическа гледна точка обаче това е достатъчно деликатно, без съмнение", казва експертът.

За 100 години СССР: Бил основа на европейската сигурност, но се разпаднал

За 100 години СССР: Бил основа на европейската сигурност, но се разпаднал

Владимир Чижов: ОССЕ бил инициатива на СССР и Варшавския договор