Русия поиска съоснователят на групата "Пинк Флойд" Роджър Уотърс да говори на сесия на Съвета за сигурност на ООН, фокусирана върху войната в Украйна, съобщи първият заместник-постоянен представител на Москва в ООН в сряда, пише "Политико".

Уотърс многократно е заемал "особени" позиции относно войната в Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия миналия февруари. Миналия август той обвини президента на САЩ Джо Байдън в "разпалване на войната в Украйна", наричайки го "военен престъпник" в експлозивно интервю за американската телевизия CNN. Той също така критикува НАТО за "разширяване чак до руската граница".

Британският изпълнител беше помолен да бъде "говорител на заседанието на Съвета за сигурност на ООН относно перспективите за мирно разрешаване на украинската криза в контекста на нарастващите доставки на оръжие от Запада за тази страна", пише Дмитрий Полянски в своя канал в "Телеграм".

Заседанието ще се състои на 8 февруари, сряда, от 17 часа българско време. Не е ясно дали Уотърс наистина ще говори. Говорител на генералния секретар на ООН не беше открит за коментар

По-рано тази седмица Поли Самсън - съпругата на един от членовете на "Пинк Флойд", Дейвид Гилмор, и текстописец в последните два албума на групата - нарече Уотърс "апологет на Путин", като го нарече "антисемит до (своята) гнила сърцевина ."

78-годишният Уотърс е един от основателите на "Пинк Флойд". Той напуска групата през 1985 г.

Роджър Уотърс няма да свири в Полша

Роджър Уотърс няма да свири в Полша

След изявленията му за войната в Украйна