Русия обвини Армения за провала на мирните преговори с Азербайджан относно спорния регион Нагорни Карабах, съобщава "Ройтерс".

Това е поредният признак за търканията в отношенията между съюзниците Москва и Ереван относно конфликта.

От месеци Армения и Азербайджан водят преговори за постигане на мирно споразумение за Нагорни Карабах - анклав, който е международно признат като част от Азербайджан, но в който живее предимно арменско население.

През последния месец азербайджански екологични активисти блокираха транспорта по единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, като Ереван определи този акт като одобрена от правителството блокада. От своя страна Баку твърди, че протестиращите имат основателни опасения относно незаконни арменски минни дейности и отрекоха регионът да е под блокада.

Армения изпрати предложение за мирно споразумение на Азербайджан

Армения изпрати предложение за мирно споразумение на Азербайджан

Ереван упрекна руските миротворци, че не изпълняват задълженията си

Днес Русия обвини Армения за отмяната на мирните преговори между двете страни и призова Ереван да се върне на масата за диалог.

"Трудно е да се оцени позицията на Ереван, когато техните официални изявления се различават толкова съществено", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя посочи, че решението на Ереван да се оттегли от мирните преговори, насрочени за декември миналата година в Москва, "ни попречи да обсъдим мирния договор".

"Ако нашите арменски партньори наистина се интересуват от решаването на тези проблеми, тогава вместо да се занимават със схоластика, е необходимо да продължим да работим заедно", подчерта Захарова.

Армения: Русия беше уведомена за отлагане на срещата с Азербайджан

Армения: Русия беше уведомена за отлагане на срещата с Азербайджан

Москва в петък обяви, че Ереван не е съобщил официално оттеглянето си

Официални представители в Ереван са все по-гневни на Русия, която формално е съюзник на страната чрез договор за взаимна отбрана, за това, че не полага повече усилия, за да сложи край на блокадата.

Съгласно мирно споразумение, подписано през 2020 г., Русия разположи мироопазващ контингент в региона, а Азербайджан се съгласи да осигури свободно придвижване през Лачинския коридор, който свързва Армения с Нагорни Карабах.

Армения обаче твърди, че Азербайджан не спазва това споразумение и настоява руските миротворци да направят повече, за да прогонят протестиращите. От своя страна Москва уверява, че прави всичко възможно, за да помогне за разрешаването на конфликта.