Руските сили превзеха две села в Украйна, съобщи министерството на отбраната в понеделник. Селищата са Ивановка в Харковска област и Нетайлово в Донецка област, предава Ройтерс.

Генералният щаб на украинската армия заяви в доклад късно в неделя, че нейните сили са отблъснали атака близо до Ивановка, източно от град Купянск.

В доклад от понеделник вечерта Генералният щаб каза, че украинските сили са отблъснали седем руски настъпления в сектора Купянск, където се намира село Ивановка.

Руските сили са записали "частичен успех" в един от районите около Купянск, а украинските сили "вземат мерки за стабилизиране на ситуацията и предотвратяване на напредването на врага", се добавя в изявлението.

ISW: НАТО даде зелена светлина за удари по руска територия

ISW: НАТО даде зелена светлина за удари по руска територия

Руското разузнаване пробвало саботажни операции срещу военните доставки за Украйна в Европа

Групата войски "Запад" нанесе удари срещу украинските сили в района на Купянск в Харковска област и Красни Лиман в Донецка област, съобщи руското министерство на отбраната.

"Частите на Западната група войски заеха по-изгодни позиции и разгромиха формированията на 57-а механизирана, 95-а десантно-десантна бригада на Въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Купянск, Харковска област и Красни Лиман, Донецка народна република," така Интерфакс цитира съобщение на Министерството на отбраната на РФ.

В него се казва още, че подразделенията на групировката са отбили три контраатаки на щурмови групи от 115-та механизирана бригада на ВС на Украйна и 31-ва бригада на Националната гвардия в районите на селата Белогоровка и Червоная Диброва в Луганска област.

Според руските военни, украинските въоръжени сили са загубили до 160 военнослужещи, две бойни машини на пехотата, седем автомобила, самоходна артилерийска установка "Богдан", гаубица М777, самоходна артилерийска установка "Краб" и две гаубици Д-30 за последното денонощие.

Би Би Си няма как да провери своевременно информацията от воюващите страни.

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Алиансът имал право да подкрепя Киев, без да е страна в конфликта