Русия е изпратила официална жалба до Съвета за сигурност и генералния секретар на ООН във връзка с дейността на американски биологични лаборатории в Украйна, се казва в писмо от постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя.

"В съответствие с член 6 от Конвенцията за биологичните оръжия (КБТО), Руската федерация изпраща официална жалба до Съвета за сигурност, съдържаща всички възможни доказателства, потвърждаващи нейната валидност и отново моли за свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 27 октомври. 2022 г. да разгледа приложеното проекторешение", - се отбелязва в писмото.

В документа се пояснява, че съгласно член 6 от КБТО "всяка държава страна по конвенцията, която смята, че която и да е държава страна действа в нарушение на задълженията, произтичащи от разпоредбите на конвенцията, може да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН".

"Надяваме се, че комисията ще успее да изясни всички обстоятелства по изпълнението от Вашингтон и Киев на техните задължения по КБТО в контекста на дейността на биологичните лаборатории на територията на Украйна", се казва в писмото.

Русия съобщи за украински биолаборатории, работили с чума и дизинтерия

Русия съобщи за украински биолаборатории, работили с чума и дизинтерия

Бързало се с унищожаването на пробите

Освен това Русия разпространи проекторезолюция, според която Съветът за сигурност на ООН "решава да сформира комисия, съставена от всички членове на Съвета за сигурност за разследване на твърденията, представени в жалбата на РФ срещу Съединените щати и Украйна относно спазването на задълженията по Конвенцията в контекста на дейността на биологичните лаборатории на територията на Украйна."

Проектът също така гласи, че комисията ще "докладва на Съвета с препоръки до 30 ноември 2022 г. и ще информира държавите - страни по Конвенцията, за резултатите от разследването по време на Деветата си конференция за преглед, насрочена в Женева за 28 ноември - 16 декември, 2022 г."

Китай иска разследване на над 200 биолаборатории на САЩ за експерименти по света

Китай иска разследване на над 200 биолаборатории на САЩ за експерименти по света

Международната общност да поиска "получаване на прозрачни данни от САЩ"

Припомняме, че през март, Русия съобщи за украински биолаборатории, работили с чума и дизентерия. 

Това не е първия път, когато Русия заявява за наличието на секретни биологични и медицински лаборатории на територията на Украйна и Грузия. Засега тези твърдения не са потвърдени от независими източници.

Китай миналата година поиска разследване на над 200 биолаборатории на САЩ за експерименти по света. 

Русия не изключва Западът да помага на Украйна за "мръсната бомба"

Русия не изключва Западът да помага на Украйна за "мръсната бомба"

Продължават споровете по тази тема

Също така Москва отнесе до ООН и твърденията си, че Украйна разработва "мръсна бомба".