Руското командване изстреля антирадарни ракети Х-31П, за да унищожи украинската система за противовъздушна отбрана, а след това на вълни бяха изстреляни безпилотни самолети.

Това заяви ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна - полковник Наталия Хуменюк.

"...нощната атака включваше както ракетни удари, така и атаки с безпилотни самолети."

Всъщност в началото на нощта врагът се опита да унищожи нашата система за противовъздушна отбрана с помощта на тактическата авиация от акваторията на Черно море, за което използва ракети като Х-31П, но те бяха свалени над морската акватория. След това се появиха вълни от безпилотни самолети", каза тя.

Най-напред в продължение на час и половина противниците извършиха атака с дрон в посока Николаевска област.

Норвегия планира да достави на Украйна допълнителни системи за ПВО NASAMS

Норвегия планира да достави на Украйна допълнителни системи за ПВО NASAMS

Стойността на поръчката се оценява на 3,45 милиарда норвежки крони - повече от 300 милиона евро.

"Следващата атака вече няколко часа по-късно продължи почти три часа в нашата зона на отговорност и беше насочена дълбоко в Украйна към централните региони, а след това с преход и привличане на запад", каза Наталия Хуменюк.

През нощта на 25 февруари руските военни атакуваха Украйна с 18 безпилотни самолета тип "Шахед", се казва в изявление на украинските ВВС. 16 от тях са унищожени, уточниха украинските военни.

Украинските военновъздушни сили заявиха, че БПЛА са били унищожени "в Полтавска, Киевска, Хмелницка, Николаевска, Кировоградска, Днепропетровска, Запорожка и Херсонска области".

Според тях първата вълна от Крим е била пусната към Днепропетровска област през Николаевска и Херсонска области. Вторият е през Херсонска област към централните райони на Украйна с по-нататъшен курс на запад.

В резултат на работата по ПВО са унищожени 6 безпилотни летателни апарата в Южна Украйна - 3 в Николаевска област, 2 в Кировоградска област и 1 в Херсонска област, опадения не е имало.

Киевска област е била атакувана с дронове тази нощ, съобщиха от регионалното военно управление.

"Падането на отломки от свалени цели е станало на открито извън населени места", се казва в изявление на киевската OVA.

Оттам уточниха още, че не са регистрирани удари в жилищна или критична инфраструктура и няма жертви и ранени.

Русия превзе и Ласточкино
Обновена

Русия превзе и Ласточкино

Украйна прегрупира сили