Русия е уведомила Съединените щати за плановете си да проведе ежегодните учения на своите ядрени сили, заявиха американските власти, което според Вашингтон намалява риска от грешни решения в момент на "безразсъдна" ядрена реторика от руска страна, предава Ройтерс.

Съединените щати заявиха, че очакват Русия да извърши тестови изстрелвания на ракети по време на своите ежегодни учения "Гром" на своите стратегически ядрени сили, отбелязвайки, че и в миналото Москва е изстрелвала междуконтинентални балистични ракети.

Съгласно договора СТАРТ Русия е задължена да уведомява предварително за подобни изстрелвания на ракети, твърдят официални представители на САЩ.

"САЩ бяха уведомени и, както подчертахме и преди, това е рутинно ежегодно учение на Русия", обяви говорителят на военновъздушните сили бригаден генерал Патрик Райдър на брифинг за журналисти.

Ученията представляват потенциално предизвикателство за Съединените щати и техните съюзници, тъй като руският президент Владимир Путин открито заплаши да използва ядрени оръжия, за да защити Русия на фона на военните неуспехи в Украйна.

Във вторник Русия също повдигна до Съвета за сигурност на ООН твърдения, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия, твърдения, категорично отхвърлени от западни и украински официални лица като дезинформация и претекст за ескалация на войната.

Западни официални представители изразиха увереност в способността си да различат руското учение от реално използване на ядрено оръжие.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс подчерта важността на спазването на такива изисквания за уведомяване.

"Докато Русия се ангажира с непровокирана агресия и безразсъдна ядрена реторика, тези мерки за уведомяване наистина гарантират, че няма да бъдем изненадани и намаляват рисковете от погрешно възприемане", каза Прайс.

С напредването на украинските сили в окупираната от Русия Херсонска област, заплашвайки с голямо поражение Москва, руски официални лица се обадиха на своите западни колеги в неделя и понеделник, за да съобщят своите твърдения за подготвяна от Украйна"мръсна бомба".

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че обвинението показва, че Москва е планирала подобна атака с взривно устройство, наситено с радиоактивен материал, и се опитва да обвини Киев.

Същевременно циркулират въпроси за това дали Москва може да използва "тактическо" ядрено оръжие с малка мощност.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Москва във вторник, че подобен ход би бил "невероятно сериозна грешка".

Русия обяви, че анексираните украински територии са под нейната ядрена защита

Русия обяви, че анексираните украински територии са под нейната ядрена защита

Кремъл признава, че все още се работи по тяхното "интегриране"