Експерти регистрираха щети на територията на Славянската петролна рафинерия в Краснодарския край, която преди ден беше атакувана от украински дрон. Това съобщи за ТАСС Едуард Труднев, директор по интегрираната сигурност на групата компании Славянск ЕКО.

Мащабът и размерът на щетите предстои да бъде установен, каза той.

Труднев добави, че експертите са установили уязвимости в защитните способности на Славянската рафинерия и възнамеряват да работят за отстраняването им. "Току-що проведохме среща за планиране на защита на нашия завод, взехме това под внимание и ще работим върху този въпрос", каза той.

На 19 май компанията съобщи, че заводът е бил атакуван от дронове, заредени с разрушителни елементи. Според ръководителя на Славянския район Роман Синяговски шест дрона са паднали на територията на рафинерията. За да се установи къде може да са паднали отломките и дали има щети, е извършено пълно обследване на цялата площ на завода. Не възникнаха пожари. Компанията съобщи, че рафинерията е спряла дейността си. Министерството на отбраната на Русия също съобщи, че силите на ПВО са свалили 57 дрона на украинските въоръжени сили над Краснодарския край през нощта на 19 май.

Преди това Славянската рафинерия също беше обект на опити за атаки от украинските въоръжени сили. Например, през нощта на 27 април на територията на завода в Славянск-на-Кубан украинската страна се опита да атакува резервоарния парк и дестилационна колона; в резултат на падането на един от дроновете избухна пожар, който бе потушен, съобщи тогава ръководителя на Славянския район Роман Синяговски. По думите му, благодарение на вградената система за защита резервоарният парк не е пострадал, но е повредена дестилационната колона.

Си Ен Ен: Украински дронове с изкуствен интелект засягат Русия повече от санкциите

Си Ен Ен: Украински дронове с изкуствен интелект засягат Русия повече от санкциите

Украйна се цели в петролните рафинерии