Кремъл смъмри западните лидери за "провокативната" ядрена реторика след поредица от предупреждения от Русия, Съединените щати и НАТО за опасностите от ескалиране на украинския конфликт в ядрена война, съобщава "Ройтерс".

На 21 септември руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че не блъфира, заявявайки, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия срещу това, което той нарече "ядрен шантаж" от големите западни сили.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че светът е изправен пред най-големия риск от ядрен Армагедон след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Той обаче изрази съмнение, че Путин ще използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Ежедневно изразяваме нашето съжаление, че западните лидери - в Съединените щати и Европа, участват в ядрена реторика всеки ден, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод коментара на Байдън.

Готов ли е Путин да използва тактическо ядрено оръжие?!

Готов ли е Путин да използва тактическо ядрено оръжие?!

Русия разполага с около 2 000 тактически ядрени оръжия

Смятаме това за много вредна и провокативна практика, подчерта той.

Следващата седмица НАТО продължава годишното си учение за ядрена готовност "Steadfast Noon", в което военновъздушните сили на Алианса практикуват използването на американски ядрени бомби, базирани в Европа, с тренировъчни полети, без бойни оръжия.

Песков отбеляза, че думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ако Путин спечели войната, това ще бъде поражение за Запада, всъщност показват, че НАТО по същество се бие на страната на Украйна.

Запитан за перспективата за среща Байдън-Путин, Песков обясни, че не е имало опити от никоя страна да обсъдят такава възможност.

Доколкото ми е известно, не е имало инициативи нито от руска, нито от американска страна за организиране на контакти на най-високо ниво, отбеляза той.

Байдън към Путин: Не мислете за ядрено оръжие!

Байдън към Путин: Не мислете за ядрено оръжие!

Отговорът на САЩ ще зависи от мащаба на действията на Русия, но ще бъдат мащабни