Руският институт "Гамалея" планира да завърши първата и втората фаза на клиничните изпитания на своята комбинирана ваксина срещу коронавирус до март. Това съобщи във вторник заместник-директор на центъра Денис Логунов, цитиран от ТАСС.

"Гамалея" разглежда вариант за разработване на поливалентна коронавирусна ваксина на базата на няколко щама, например Делта и Омикрон.

"Сега решихме да разработим комбинирана ваксина и се надяваме да завършим първата и втората фаза на клиничните тестове в рамките на следващите няколко месеца, до март, за да докажем ефикасността и безопасността на ваксината", каза той.

Според Логунов има и планове за провеждане на клинични тестове на вариант на ваксината "Спутник V", адаптирана срещу щама Омикрон. "Досега е разработена ваксина за щама Омикрон и според процедурата скоро ще започнем клинични тестове, за да анализираме ефикасността и ефикасността на този нов ваксинален щам", каза той.

Малка е вероятността от положителен PCR след новата руска назална ваксина

Малка е вероятността от положителен PCR след новата руска назална ваксина

Тъй като вирусът върху лигавицата се унищожава много бързо

Той разкритикува дейността на Световната здравна организация (СЗО) по отношение на новите щамове на коронавирус. "СЗО се държи крайно незадоволително - няма ясни препоръки относно превантивните мерки по отношение на който и да е от опасните варианти на коронавирус. Те са делегирани на всеки национален регулатор и на разработчиците на ваксини", добави той.

Припомняме, че "Гамалея" разработва и назална ваксина, която ще бъде пусната на пазара до месеци, но няма да замества "Спутник V". 

Директорът на Института "Гамалея" Александър Гинзбург заяви, че назалната ваксина срещу covid ще предпазва и от Омикрон. 

В същото време стана ясно, че комисия на СЗО може да пристигне в Русия следващия месец за инспекция на "Спутник" V.  Това е част от процедурата по одобрението ѝ. 

СЗО продължава през 2022 г. процедурите по одобрение на "Спутник V"

СЗО продължава през 2022 г. процедурите по одобрение на "Спутник V"

Има два крайни срока за подаване на документите

Русия вече въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус.