Руски съд съобщи днес, че е удължил срока на задържането на репортера на Wall Street Journal, който очаква процес по обвинения в шпионаж, Еван Гершкович до 30 януари 2024 г. Това съобщава "Ройтерс".

Гершкович е гражданин на САЩ. Той беше задържан от руската служба за сигурност (ФСБ) на 29 март в уралския град Екатеринбург по обвинения в шпионаж, които водят до 20 години затвор.

"Съдът постанови удължаване на срока на задържането на Гершкович, който е обвинен в престъпление по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация, до 10 месеца, тоест до 30 януари 2024 г.", съобщи съдът в Лефортовски район в руската столица. Той отрича обвиненията. Той е първият американски журналист, задържан по обвинения в шпионаж в Русия след Студената война. Русия каза, че репортерът е бил заловен "на местопрестъплението", а според ФСБ той се е опитвал да получи военни тайни.

Гершкович се срещна с US посланика в Русия

Гершкович се срещна с US посланика в Русия

Не се съобщават подробности за срещата

The Wall Street Journal и Dow Jones твърдят, че Гершкович просто си е вършел работата в Русия и отричат ​​обвиненията в шпионаж. Многократно са настоявали Русия да го освободи, но без резултат. "Евън вече е несправедливо затворен за близо 250 дни, а всеки ден е с един ден повече от необходимото", се казва в изявление на The Wall Street Journal. "Обвиненията срещу него са категорично неверни и продължаващото му лишаване от свобода е нагло и възмутително нападение срещу свободната преса."

Белият дом нарече обвиненията "нелепи", а президентът Джо Байдън заяви, че задържането на журналиста е "напълно незаконно". "Дълбоко сме обезпокоени от решението на съда", каза посолството на САЩ в Москва. "Повтаряме нашия призив за незабавното му освобождаване.

Някои дипломати твърдят, че Гершкович вероятно е бил задържан като част от по-широки руски усилия да арестува американски граждани, които биха могли да бъдат обменени за руски граждани, задържани на Запад. Руските служители, които настояват, че Гершкович е бил хванат да търси държавни тайни, казват, че е имало контакти с Вашингтон по случая, но според тях шумните американски обществени искания няма да помогнат на неговия случай.

Русия иска да използва задържаната журналистка на RFE/RL за размяна на затворници със САЩ?

Русия иска да използва задържаната журналистка на RFE/RL за размяна на затворници със САЩ?

Москва държала Алсу Курмашева като заложник

Русия каза, че не може да има размяна, включваща Гершкович, докато не бъде постановена присъда по делото му. Засега не е обявена дата за процеса срещу него. Той няколко пъти обжалва задържането си, но жалбите са отхвърлени.

Неговият арест шокира много западни новинарски организации и сега почти няма американски репортери в Русия.

Държавният департамент на САЩ многократно е казвал на всички американски граждани незабавно да напуснат Русия поради "потенциала за тормоз и избирането на американски граждани за задържане от служители на руското правителство за сигурност".

Русия задържа журналист на Радио Свободна Европа

Русия задържа журналист на Радио Свободна Европа

Тя е обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент