Съединените щати разпространиха абсолютно невярна информация относно предполагаемата "провокация" на Русия за нахлуване в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Спутник".

Американските служители коментираха темата за т.нар. инвазия в Украйна, разпространявайки напълно невярната информация, че подготвяме провокация с нападение на рускоговорящото население в Донбас, за да получим претекст за въпросната инвазия, подчерта той.

Песков: НАТО е заплаха за Русия

Песков: НАТО е заплаха за Русия

Москва счита за конфронтиране разширяването на Алианса

Руският първи дипломат посочи, че събитията в Украйна през 2014 г. не са били в резултат на провокация от страна на Русия, а на държавен преврат, "подкрепен и дори до голяма степен организиран" от Вашингтон. Към днешна дата Украйна без съмнение е под външния контрол на САЩ, отсече Лавров.

За украинските власти няма никакъв план "Б" освен Минските споразумения, категоричен е той и подчерта, че Киев е задължен да ги изпълни до последната точка. Това може да стане и под давлението на американските власти, които са способни да принудят Минск да изпълни своите отговорности.

Моква неколкократно отхвърли обвиненията за предполагаемо нахлуване в Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че Русия не счита за възможна опция нахлуването в съседна на нея страна.

"Никой не заплашва никого с военни действия. Това би било лудост", заяви той.

Песков обаче упрекна НАТО в "постепенна инвазия в територията на Украйна" и обясни, че разгръщането на руските войски в близост до украинската граница се дължи на "много напрегнатата ситуация враждебната атмосфера, създадена от няколко натовски войски и изтребители, както и от напредъка на инфраструктурата на НАТО към границата".

НАТО няма да направи компромис с разширяването си и с разполагането на войски в Източна Европа

НАТО няма да направи компромис с разширяването си и с разполагането на войски в Източна Европа

Това обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг