Русия може да предприеме допълнителни стъпки в областта на ядреното възпиране, ако Съединените щати разположат ракети със среден и малък обсег в Европа и Азия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му е във връзка с плановете на САЩ, обявени през април, за разполагане на ракети в Индо-Тихоокеанския регион в отговор на нарастващата според Вашингтон китайска милитаризация.

Такива разполагания преди това биха били забранени съгласно ключовия Договор за ядрените сили със среден обсег (INF) с Русия от 1987 г., който Съединените щати официално напуснаха през 2019 г. с мотива, че Москва нарушава споразумението - обвинение, което Кремъл отхвърли.

Москва отдавна предупреждава, че ще отмени мораториума, който предложи след изтичането на договора за разполагане на ракети с малък и среден обсег, ако Вашингтон изпълни намеренията си да разположи такива ракети в Азия и Европа.

Лавров отбеляза, че може да се наложи Русия да предприеме и други стъпки.

"Не изключваме допълнителни стъпки в областта на ядреното възпиране, тъй като нашите командни центрове и дислокациите на нашите ядрени сили ще бъдат в обсега на американските ракети с предно базиране", отбеляза той.

Русия пак намекна за отмяна на мораториума за ракетите с малък и среден обсег

Русия пак намекна за отмяна на мораториума за ракетите с малък и среден обсег

Заради "разрушителния" подход на САЩ