Москва не се интересува от национализиране на чуждестранни предприятия, работещи в Русия. Това министърът на търговията и промишлеността Денис Мантуров, цитиран от "Ройтерс".

Коментарът му обаче вероятно ще донесе само временно успокоение на западния бизнес.

Много западни и други чуждестранни компании решиха да напуснат Русия, след като тя нахлу в Украйна. Москва пък започна работа по закон, който да позволи на държавата да конфискува активи на фирми, които я напускат.

Не се интересуваме от национализацията на предприятия или, не дай Боже, от тяхното премахване, подчерта Мантуров пред долната камара на Държавната дума.

Той обаче благодари на депутатите за одобрението на първо четене през май на законопроекта, позволяващ на държавата да изземе контрола върху предприятия в случай на "внезапно напускане" на чуждестранен партньор, с цел запазване на работни места и изплащане на заплати и данъци.

Русия отлага дискусията за национализация на чуждестранни фирми, засега

Русия отлага дискусията за национализация на чуждестранни фирми, засега

Парламентът ще обсъди проектозакона най-рано през май

"Това е и послание към чуждестранните ни партньори да помислят как и какви решения ще вземат за себе си. Искаме удобни, взаимноизгодни работни отношения", посочи Мантуров.

В крайна сметка законопроектът не премина през Думата, откакто премина първото от общо трите си четения през май.

След изявлението си в парламента той беше утвърден от депутатите за нов вицепремиер, като същевременно запази министерския си пост, съгласно указ, издаден днес от президента Владимир Путин.

Този ход засилва влиянието на Мантуров върху политиката, тъй като Русия се стреми да защити икономиката си срещу строгите западни санкции.

Москва вече предприе стъпки за национализиране на някои чуждестранни активи. На 30 юни Путин разпореди държавата да поеме пълен контрол върху газовия и петролен проект "Сахалин-2" - ход, който може да лиши от права Shell и японските Mitsui и Mitsubishi.

Русия готви капан за западните компании в страната

Русия готви капан за западните компании в страната

Предлага закон, който ще затрудни бързото им изтегляне, освен ако не са готови да понесат голям финансов удар

Компаниите, решили да се изтеглят от Русия, се борят как да ограничат финансовото въздействие, да защитят работните места на руския персонал, а в някои случаи - да оставят и опция за връщане на руския пазар.

През последните седмици западните фирми, сред които Nike и Cisco, ускориха напускането си на фона на спекулациите, че новите закони са неизбежни. Забавянето на приемането на закона за изземване на активи сега обаче дава допълнително време на чуждестранните фирми.

"Винаги се опитваме да намерим баланс на интересите. Засега няма случаи на "тръшване на вратата и напускане", подчерта Мантуров.

Западните компании се страхували да се върнат в Русия, а искали

Западните компании се страхували да се върнат в Русия, а искали

Медведев: Явно натискът от страна на чужди правителства върху собствените им предприятия е чудовищен