Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя не подкрепи предложението за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката атомна електроцентрала.

Според него Русия защитава атомната електроцентрала, наред с другото, и от възможни терористични атаки.

"Демилитаризацията на завода може да го направи уязвим за онези, които искат да го посетят. Какви ще бъдат техните цели и задачи, никой не знае. Не можем да изключим никакви провокации, терористични атаки срещу станцията, която трябва да защитаваме", цитира Интерфакс думите на руския представител.

В коментар пред репортери Небензя заяви, че ръководителят на ООН трябва да изясни какво има предвид под "демилитаризация на периметъра".

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от станцията и да се избягва разполагането на други военни сили или военно оборудване в района.

"Съоръжението не трябва да се използва като част от военни операции. Вместо това е необходимо спешно да се постигне споразумение на техническо равнище за изграждане на периметър за сигурност и демилитаризация, за да се гарантира сигурността на региона", заяви генералният секретар на ООН.

Външните министри на страните от Г-7 призоваха Русия незабавно да върне пълния контрол над Запорожката атомна електроцентрала на Украйна.

Антонио Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Антонио Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Той настоява за демилитаризация на централата

МААЕ, украинското правителство и Държавният департамент на САЩ призовават за разполагане на мироопазващ контингент на територията на централата, както и за създаване на демилитаризирана зона около нея.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси също направи обръщение към Съвета за сигурност на ООН и призова да се позволи на сформирана от МААЕ група инспектори да влезе в ядрената централа. Гроси заяви, че непосредствена опасност от инцидент, но отново предупреди, че ситуацията може да се промени всеки момент.

"В този труден и мрачен час мисията на МААЕ трябва да бъде допусната в Запорожие възможно най-скоро", заяви Рафаел Гроси пред членовете на Съвета за сигурност на ООН.

Вчера надвечер украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" отново съобщи, че атомната централа отново е била обстрелвана, като обвини за това руските сили.

Украйна: Отново обстрелваха Запорожката АЕЦ!

Украйна: Отново обстрелваха Запорожката АЕЦ!

И двете страни се обвиняват за обстрелите

Руските окупационни власти неведнъж вече заявиха, че са готови да сътрудничат на международните инспектори, но самата инспекция и до този момент не е допусната на територията на ядрената централа. Такова искане бе отправено още в началото, когато руските войски влязоха на територията на ядрения обект, а това се случи около десетина дни след началото на войната - в началото на март месец 2022 г.

Украйна и западните страни твърдят, че руските войски нанасят артилерийски и ракетни удари от района на централата и са превърнали самата сграда на централата във военна база. Въоръжените сили на Украйна не могат да отговорят на тези удари, без да създадат сериозен риск от повреда на централата и авария в нея.

"Причината за ситуацията на гара Запорожие не е тайна. Това е една от трагичните последици от решението на Руската федерация да нахлуе на територията на суверенната си съседка Украйна", заяви заместник-държавният секретар на САЩ Бони Дженкинс пред Съвета за сигурност на ООН.