Последиците от членството на Украйна в Европейския съюз (ЕС) за сигурността на Русия ще бъдат сравними с присъединяването на Киев към НАТО. Това каза в интервю за Lentа.ru директорът на отдела за европейско сътрудничество на руското външно министерство Николай Кобринец.

Дипломатът декларира готовността на Москва да отговори на подобно развитие на събитията "с всички налични средства". Според него заради конфронтационната реторика вече е трудно да се разграничи Европейският съюз от НАТО, а в някои отношения той вече е "надминал" Алианса. Според него ЕС, заедно със САЩ, принуждават други държави да избират между Русия и Запада и използва изнудване, за да ги принуди да се съобразяват с антируските санкции.

"При тези условия е очевидно, че като цяло няма съществена разлика между това къде ще се опитат да завлекат съседна Украйна - в НАТО или в ЕС. Това всъщност са две страни на една и съща антируска монета," каза Кобринец.

По-рано стана известно, че ЕС ще разгледа молбата на Украйна за членство в Съюза това лято. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че обикновено процесът на присъединяване на една страна към ЕС отнема много години, но в случая с Украйна членовете на асоциацията трябва да са готови да го ускорят.

Две от големите държави в ЕС обаче остават скептични за възможността за бързо членство. 

Украйна не иска бързо, а гарантирано членство в ЕС

Украйна не иска бързо, а гарантирано членство в ЕС

Дмитро Кулеба похвали положителните промени в позицията на Германия

Кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) ще може да бъде финализирана след 15 или 20 години, заяви в неделя френският министър за Европа Клеман Бон пред Radio J.

Така той попари надеждите на украинския президент Володимир Зеленски за бързо влизане след началото на войната.

Усилията на Украйна да се присъедини към Европейския съюз не могат да бъдат ускорени въпреки руската инвазия, заяви по-рано германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Би Би Си.

Обръщайки се към Бундестага - германския парламент - преди срещата на лидерите на ЕС, той каза, че "няма преки пътища" за присъединяване към търговския блок и изтъкна, че изключението за Украйна би било несправедливо спрямо балканските страни, които също се стремят към членство.

Френският президент Еманюел Макрон по-рано предупреди, че може да отнеме "десетилетия", за да стане Украйна държава-членка, оценка, с която германският лидер се съгласи.

Изявлението на руския дипломат обаче дава и друг важен сигнал - то представлява коренна промяна на позицията на Москва в преговорите с Украйна. Русия досега заявяваше, че ще настоява за неутрален извънблоков статут на Украйна, но няма да пречи на влизането на Киев в ЕС.  

Промяната в позицията на Москва може да се разглежда и в светлината на последните развития на фронта в Донбас, където съществува опасност Русия да окупира още няколко големи града - Северодонецк, Лисичанск и Лиман.

Парите правят някои страни толерантни към Русия, недоволен Зеленски

Парите правят някои страни толерантни към Русия, недоволен Зеленски

Той отново отказа да прави териториални отстъпки