Руски съд удължи задържането на руско-американската журналистка Алсу Курмашева в петък, докато тя очаква процес за това, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент", предава "Ройтерс".

Съдът в град Казан удължи задържането й до 5 февруари. Не е определена дата за процеса.

Курмашева е базирана в Прага журналистка за Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), което се финансира от Конгреса на САЩ и е определено от Русия като чужд агент, което означава, че получава чуждестранно финансиране за дейност, считана за политическа.

В изявление изпъляващият длъжноста си президент на RFE/RL Джефри Гедмин каза: "Алсу прекара 45 дни зад решетките в Русия и днес нейното несправедливо, политически мотивирано задържане беше удължено.

"Призоваваме руските власти незабавно да предоставят консулски достъп на Алсу, което е нейно право като гражданин на САЩ. Алсу трябва да бъде освободена и да се събере отново със семейството си."

Курмашева притежава както американски, така и руски паспорти и е влязла в Русия на 20 май, за да се справи с неотложен семеен проблем, каза RFE/RL. Докато чакала обратния полет на 2 юни, тя била задържана и паспортите й били конфискувани.

Русия задържа журналист на Радио Свободна Европа

Русия задържа журналист на Радио Свободна Европа

Тя е обвинена, че не се е регистрирала като чуждестранен агент

Според съдебните документи Курмашева е била глобена с 10 000 рубли на 11 октомври, защото не е регистрирала американския си паспорт при руските власти. Седмица по-късно тя беше обвинена в нерегистрация като чуждестранен агент, престъпление, което носи до пет години затвор.

Терминът "чуждестранен агент", който има конотация на шпионаж от Студената война, се прилага в Русия за организации, журналисти, правозащитници и дори артисти и носи със себе си строг правителствен контрол и планина от бюрокрация.

Курмашева е вторият американски журналист, задържан в Русия от началото на войната в Украйна.

През март 2023 г. службата за сигурност на ФСБ арестува репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович по обвинения в шпионаж, които предвиждат до 20 години затвор. Гершкович, неговият вестник и президентът на САЩ Джо Байдън отрекоха да е шпионин, а американският посланик обвини Москва в провеждане на "заложническа дипломация".

В Русия все пак разследват взрив на жп линията в Сибир

В Русия все пак разследват взрив на жп линията в Сибир

До този момент официални руски служби не са потвърдили нито за образуваното дело и стартиралото разследване