Две рускини, които са под карантина заради евентуална зараза с новия коронавирус са избягали от болниците си, съобщава АП.

Към момента в Русия са регистрирани само два случая на вируса. Независимо от това, властите взеха сериозни мерки, за да предотвратят разпространението на новата болест и хоспитализираха стотици хора, които се завърнаха от Китай като предпазна мярка.

Много от хората под карантина в различни руски болници се оплакват от тежки условия в изолационните помещения и липсата на сътрудничество от лекари, които не са сигурни за карантинните протоколи.

И двете жени заявиха, че проблемите им в болниците започват след завръщането си от Хайнан, тропически регион на Китай, популярен сред руските туристи.

Пет държави отказват да приемат кораб с хиляди хора, въпреки че няма коронавирус
Обновена

Пет държави отказват да приемат кораб с хиляди хора, въпреки че няма коронавирус

Круизният кораб MS Westerdam с 2257 пасажери и екипаж е закотвен в Тайландския залив

В акаунт в "Инстаграм", жена с името GuzelNeder коментира, че синът й е с кашлица и температура от 37,3 градуса, 4 дни след завръщането на семейството в град Самара. Тя се обажда на спешните служби, които диагностицират момчето като вирусна респираторна инфекция и казват, че майката и синът трябва да отидат в болница за коронавирусни тестове.

Болницата обещава резултатите от теста в рамките на 3 дни, след което удължава срока до 5 дни, а междувременно момчето отговори на лечение с лекарства и инхалатор, пише тя. Когато жената се опитва да настоява за резултати, персоналът на болницата я възпрепятства.

Междувременно тя е притеснена от процедурите в болницата, разказва, че някои медицински персонал идва в изолационната зона без маски или хвърля защитните си дрехи на пода.

Притеснението й се увеличава на петия ден, когато започва да се чувства зле. Тя моли съпруга си да й донесе тест за бременност, който се оказва положителен, допълва тя.

Съпругът й спори с лекаря, че тя и синът им трябва да бъдат освободени поради нейното състояние и притеснение от инфекция. Лекарят коментира, че трябва да бъдат държани в продължение на 14 дни, дори ако тестът за вируса е отрицателен.

"Синът ми изпадна в истерия. За нас нямаше изход, освен да напуснем болницата без разрешение през прозореца". По-късно полицията я разпитва в дома й, но не са повдигани обвинения. "Всички в моето семейство са живи и здрави, слава богу", пише тя.

Двама заразени с коронавирус са идентифицирани в Русия
Обновена

Двама заразени с коронавирус са идентифицирани в Русия

Те са китайски граждани

Другата жена, Алла Илйина, коментира в "Инстаграм", че е имала болки в гърлото няколко дни след завръщането си от Хайнан в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия.

Илйина се обадила на спешните служби, а медиците я завели в болница за тестове за коронавирус, като обещали да я пуснат след 24 часа. На следващия ден казват, че тестът е отрицателен за вируса, но трябва да остане под карантина в продължение на две седмици.

"И трите теста показаха, че съм напълно здрава, така че защо, по дяволите, карантината", пише тя. Нейната стая за изолация е ужасна, разказва тя пред вестник "Фонтанка" - без книги, без шампоан, без Wi-Fi, кошче за отпадъци, което никога не се изпразва, вратата е с електронна ключалка.

Разстроена, тя измисля как да прекъсне електронното заключване и бяга от болницата.

Нито болницата, нито полицията са я преследвали след бягството, което я кара да вярва, че здравето й е наред. "Ако бях болна, щяха да ме затрупат с телефонни обаждания".

Във вторник вечерта руските медии съобщават, че болницата е информирала полицията за бягството на Илйина и че може да бъде започнато криминално разследване за инцидента.

Карантинните протоколи във връзка със заразата варират в цяла Русия. В някои региони здравните служители изолират китайски граждани, които наскоро се завръщат от Китай, а в други всички, които съобщават за симптоми, наподобяващи тези на новия вирус, са подложени на 14-дневна карантина.

1 113 жертви на коронавируса, над 44 000 заболели
Обновена

1 113 жертви на коронавируса, над 44 000 заболели

Непрекъснато се съобщават нови случаи в страната