Основателят на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин изрази увереност, че висши служители на Кремъл са забранили да се съобщава за него в държавните медии, съобщава "Ройтерс".

Той предупреди, че подобен подвеждащ подход ще доведе до ответна реакция от руския народ до месеци.

Пригожин е най-яркият член от обкръжението на президента Владимир Путин, придобил широка известност в 15-месечната война в Украйна.

По професия ресторантьор, миналата седмица той се пошегува, че прякорът му трябва да бъде "касапинът на Путин", а не "готвачът на Путин".

Бойците от групата му "Вагнер" превзеха украинския град Бахмут по-рано този месец, но ролята му за победата беше омаловажена от държавната телевизия.

61-годишният Пригожин си създаде име, като наложи брутална дисциплина на наемниците си и използва нецензурен език и затворнически жаргон спрямо висшето военно ръководство на Путин, включително към министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Показателно за това доколко се смята, че Пригожин е нарушил табутата на Русия на Путин, в продължение на 20 часа държавната телевизия не отрази превземането на Бахмут нито излъчи победната реч на шефа на "Вагнер".

Шут или бунтар - Пригожин показва двете реалности в Русия

Шут или бунтар - Пригожин показва двете реалности в Русия

Неговата дързост разкрива напрежението, което войната оказва върху 23-годишната политическа система на Путин

Запитан за предполагаемата забрана да бъде отразяван в държавните медии, Пригожин си послужи с редица руски поговорки, за да се присмее на отговорните за разпореждането: "Забраненото винаги е по-сладко".

"Вагнер" не е хлъзгав сапун, който бюрократите са свикнали да бутат навсякъде; "Вагнер" е шило, острие, който не можеш да скриеш", изтъкна той и допълни, че е абсолютно убеден, че отразяването му в медиите е забранено.

"Фактът, че високопоставените бюрократи, тези кули на Кремъл, се опитват да затворят устите на всички, за да не говорят за "Вагнер", само ще даде още един тласък на хората.

По негови думи подобен подход би предизвикал ответна реакция от руския народ.

"В дългосрочен план - дългосрочен план са два или три месеца - те ще получат удар от хората, че се опитват да запушат устите и ушите на всички", предупреди Пригожин.

Кремъл и Министерството на отбраната игнорират изблиците на Пригожин, които, изглежда, нарушават правилата на строго контролираната политическа система, създадена от Путин, откакто той зае най-високия пост в Кремъл през1999 г.

Пригожин зове елитът да поведе Русия наистина

Пригожин зове елитът да поведе Русия наистина

И предупреждава Русия за революция подобна на 1917 г.

След като Пригожин обяви победа в Бахмут, Кремъл бяха нужни 10 часа, за да публикува кратко изявление от 36 думи, с което поздрави "Вагнер" и въоръжените сили за "освобождаването" на Артьомовск - наименованието на Бахмут от съветско време, което използва Русия. Името на Пригожин не се споменава.

В неделното си аудиообръщение шефът на "Вагнер" заяви, че 72 000 украински войници са били убити в "месомелачката" на Бахмут, а около 100 000 до 140 000 украински войници са били ранени.

Нито Украйна, нито Русия публикуват броя на жертвите, но Киев твърди, че загубите на Русия в Бахмут са огромни, тъй като тя е била атакуващата страна.

Украйна убеждава, че силите ѝ все още контролират малка част от града.

ISW: Обвиняват Пригожин, че готви преврат срещу Путин

ISW: Обвиняват Пригожин, че готви преврат срещу Путин

Русия прегрупира силите си в Украйна