Руските сили са напреднали още на запад, след като поеха контрола над украинския град Авдеевка, съобщи в петък министерството на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Според изявлението на министерството, руските сили също са унищожили редица доставени от Запада украински оръжия през изминалата седмица, включително седем доставени от Великобритания крилати ракети Storm Shadow, американска противовъздушна управляема ракета и ракета-носител Patriot и 42 ракети HIMARS, изстреляни от системи за множество изстрелвания .

Фронтовете във войната, която започна преди две години в събота, не са се изместили съществено от края на 2022 г. преди превземането на Авдеевка и Русия все още контролира малко под една пета от украинската територия.

Превземането на Авдеевка, след месеци на битки с тежки жертви и от двете страни, беше първата значителна победа на Русия след превземането на град Бахмут миналия май.

След превземането на Авдеевка части от групата на руските сили "Център" "продължиха да напредват в западно направление", се казва в съобщението на министерството на отбраната.

"Във взаимодействие с авиацията и артилерията те унищожиха струпвания на жива сила и техника на украинските въоръжени сили" в шест близки населени места, се казва в съобщението.

Зеленски омаловажава загубата на Авдеевка, търси по-бърза подкрепа

Зеленски омаловажава загубата на Авдеевка, търси по-бърза подкрепа

Президентът призна, че намирането на алтернатива на подкрепата на САЩ няма да е лесно.