Руският посланик във Великобритания Андрей Келин в интервю за Би Би Си изрази увереност, че Москва няма да използва тактически ядрени оръжия във войната с Украйна. Той също така повтори официалната позиция на Москва, че многобройните свидетелства за военни престъпления, извършени от руските военни, са фалшиви.

"Тактическите ядрени оръжия, в съответствие с руската военна доктрина, не се използват в такива конфликти (като инвазията на Русия в Украйна - бел. Би Би Си)", каза Андрий Келин.

Според посланика на Русия "използването на ядрено оръжие е много строго регламентирано и по принцип това е възможно в случаите, когато съществуването на държавата е застрашено".

"Това няма нищо общо с настоящата операция", подчерта посланикът.

През май възможността Русия да използва ядрени оръжия започна все повече да се споменава по руските федерални канали. Тези заплахи бяха отправени на фона на липсата на значителни успехи на руската армия и увеличените доставки на въоръжение и оборудване за Украйна от Запада.

САЩ нащрек за руски ядрени оръжия, ако Путин реши да ги използва

САЩ нащрек за руски ядрени оръжия, ако Путин реши да ги използва

Лойд Остин: Русия не иска конфликт с НАТО, това много бързо ще ескалира в конфронтация, която никой не иска да вижда

Говорейки пред Би Би Си, Келин също отрече руските войски да са стреляли по цивилни и нарече обвиненията за военни престъпления в Буча "измислици".

"Кметът на Буча в първоначалното си обръщение потвърди, че руските военни са напуснали града. Всичко е чисто и спокойно. Градът е в добро състояние", каза Келин.

В обръщението си на 1 април кметът на Буча Анатолий Федорук каза, че 31 март ще остане в историята на града като ден на освобождението от руски нашественици. Два дни по-късно той каза: "В Буча вече сме погребали 280 души в масови гробове".

Снимки и видеоклипове с телата на цивилни, убити по улиците на Буча, в дворовете на жилищни сгради, в масови гробове се появиха в началото на април, когато руските войски напуснаха града след почти месец окупация.

Руските държавни медии и официални лица побързаха да маркират кадрите като фалшиви, а по-късно започнаха да обвиняват самите украинци в убийства на цивилни.

"Версиите" на руските власти не намериха реално потвърждение, но се появиха доказателства, че убийствата на цивилни са извършени в момент, когато градът е бил под окупацията на руските военни. И така, телата на загиналите на улица Яблонская (имаше повечето от тях) лежаха на улицата поне от средата на март, когато градът все още беше окупиран от руската армия. Това беше потвърдено с помощта на сателитни изображения от агенция Maxar.

До 21 май полицията в Киевска област съобщи, че е открила телата на 1290 цивилни, загинали по време на руската инвазия.

"Според нас всичко това е измислица, - каза Келин. - Използва се само за прекъсване на преговорите."

Последната среща лице в лице на руската и украинската делегации на преговорите се състоя в края на март. И двете страни признават, че сега всъщност няма диалог между тях и преговорите са замразени.

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

Киев съобщава за 20 000 предполагаеми военни престъпления

Показания на свидетели ще бъдат изпратени на международни органи