Великобритания предупреди, че Русия се опитва да заобиколи санкциите и обяви 46 нови мерки срещу лица и организации от други страни, за които твърди, че участват в руските военни вериги за доставки, съобщава "Ройтерс".

По информация на британското външно министерство сред последните санкционирани са бизнеси в Китай, Турция, Сърбия, Обединените арабски емирства и Узбекистан.

Китайското посолство в Лондон осъди този ход и подчерта, че ще противодейства на всичко, което подкопава неговите интереси.

Великобритания твърдо подкрепя Украйна, откакто Русия нахлу на територията ѝ през февруари 2022 г. Лондон заяви, че ще санкционира доставчици от трети страни, за да намали способността на Москва да заобикаля санкциите, за да получи ограничени стоки.

"Ще продължим да засилваме натиска върху Путин и да се борим с трети страни, предоставящи ограничени стоки и технологии на Русия, където и да се намират", посочиха от външното министерство.

Великобритания налага нови санкции срещу Русия

Великобритания налага нови санкции срещу Русия

Лондон удря търговията със злато и петрол

Великобритания наложи санкции на 31 лица и организации, за които твърди, че са свързани с проектирането и производството на дронове и части за ракети и с вноса на електронни компоненти. Освен това санкционира четири базирани в ОАЕ субекта, участвали в търговия с руски петрол, както и други, свързани с наемническата група "Вагнер".

Сред санкционираните е и беларуска отбранителна организация, която според Великобритания е произвела военна технология, използвана от Минск в подкрепа на военните усилия на Русия.

Китай заяви, че е твърдо против санкциите. "Призоваваме правителството на Обединеното кралство незабавно да поправи грешката си и да отмени санкциите срещу китайските компании", настояха от посолството и допълниха, че китайското правителство ще предприеме твърди и ефективни мерки за защита на законните права и интереси на китайските предприятия.

Великобритания забранява износа на артикули, използвани от Русия във войната

Великобритания забранява износа на артикули, използвани от Русия във войната

Нови санкции срещу Москва

Междувременно британската Национална агенция за борба с престъпността съобщи, че е издала предупреждение към банки и други финансови институции и членове на регулирания сектор на Великобритания за това, че Русия иска да получи санкционирани стоки чрез държави посредници.

"Санкциите, наложени на Русия в резултат на нейното нахлуване в Украйна, оказаха значително въздействие върху способността ѝ да закупува продукти, включително военни доставки, на международните пазари", посочиха от агенцията.

"Въпреки това, в опит да заобиколи този контрол, Русия използва сложни вериги за доставки и алтернативни маршрути, за да придобие санкционирани продукти".

След руското нахлуване в Украйна Великобритания е наложила санкции на над 1600 лица и около 250 организации.

С нови санкции Великобритания наказва руската армия и кремълския елит

С нови санкции Великобритания наказва руската армия и кремълския елит

Наказателните мерки бяха обявенипо време на посещението на Зеленски в страната