Екстремисти от групировката „Ал Шабаб” са убили 15 сомалийски войници и са си възвърнали контрола над град само ден, след като той е паднал в ръцете на правителствените сили. Градът се намира на североизток от столицата Могадишу, съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от армията.

Ислямистката групировка, която иска да свали подкрепяното от запада правителство в Сомалия, обяви, че при нападението е убила 32 войници. За момента не е възможно независим източник да посочи броя на жертвите.

Капитан Нур Али заяви, че атаката е извършена рано тази сутрин в град, намиращ се на около 180 км североизточно от Могадишу.

„Ал Шабаб” е използвала кола бомба, за да проникне във военната база. Колата експлодирала и последвала ожесточена борба, обясни военен офицер. Той твърди, че са убили повече от 10 екстремисти при боевете в събота и неделя.

Жителите на града споделят, че в града се виждали телата и на екстремисти от „Ал Шабаб”, и на правителствени войници.

Войниците в базата са били малко, а наоколо нямало други военни, които да отидат за подкрепление. Нямало и представители на африканската мироопазваща мисия.

Говорителят на „Ал Шабаб” за военните операции от своя страна заяви, че бойците на групировката са убили 32 войници и са пленили три автомобила.

„Беше свирепа битка и благодаря на Аллах, че си възвърнахме града”, заяви той пред „Ройтерс”.