Брюкселските сили на реда използваха водни оръдия срещу голяма група футболни фенове, които нахлуха на централния площад, където се намира импровизиран мемориал в памет на жертвите на терористичните атаки от 22 март.

Припомняме, в града са забранени публичните струпвания на хора от съображения за сигурност. Заради това бе отменен и планирания днес Марш против страха.

Ултраси на най-различни футболни отбори в страната – без обаче каквито и да е знаци за клубна принадлежност, се обединиха в акция срещу ислямистите. С шествие из централните столични улици те стигнаха до Централния площад.

Това е обединена акция на феновете срещу ислямизма. Тук са хора отвсякъде – от Брюксел до Антверпен, разказват участници, цитирани от агенциите.

300-400 души скандираха с нацистки жестове против ислямизма и „Ислямска държава”, обещавайки да дадат урок на ислямистите, посегнали на мира в държавата им. Полицията и армейски части чрез водни оръдия предотвратиха сблъсъци между улсрасите и мюсюлмани, намиращи се на площада.

Централният площад бе затворен и отцепен заради акцията на феновете.