Съдията по делото, заведено от Новак Джокович срещу решението на австралийското правителство да отнеме входната виза на тенис звездата, днес изрази опасения относно третирането на сърбина, след като той беше задържан при пристигането му, информира "Ройтерс".

Съдия Антъни Кели каза, че изглежда Джокович е получил необходимото медицинско освобождаване от ваксинация срещу COVID-19, преди да пътува до Мелбърн за турнира от Големия шлем Australian Open и е представил доказателства за това, когато е кацнал в сряда вечерта.

FT: Джокович показа, че не можем да премахнем антиваксърите - но можем да ги съдим

FT: Джокович показа, че не можем да премахнем антиваксърите - но можем да ги съдим

Това не е спортен проблем, а обществен, хора като Джокович трябва да олицетворяват безграничната човешка глупост

"Въпросът, от който съм донякъде обезпокоен, е какво повече можеше да направи този човек", запита Кели, след като адвокатите на Джокович оспориха решението на правителството да отмени визата му.

Ситуацията с Джокович е следена с интерес по целия свят, създавайки политическо напрежение между Белград и Канбера и предизвиквайки разгорещен дебат относно задължителната ваксинация в Австралия.

Изложен на риск е шансът на световния номер едно в тениса да спечели рекордния 21-ви турнир от Големия шлем на Australian Open, първият голям турнир за годината, който започва в Мелбърн на 17 януари.

В Сърбия виждат Джокович като разпнат Христос, в Австралия - като богат човек, който не е над закона

В Сърбия виждат Джокович като разпнат Христос, в Австралия - като богат човек, който не е над закона

Надал: Ако си ваксиниран, можеш да играеш, след толкова смърт за 2 г., ваксината е единственият начин да спрем тази пандемия

34-годишният Джокович е задържан от четвъртък в хотел за задържане на имигранти заедно с дългосрочно задържани лица, търсещи убежище. Беше му разрешено да присъства в кабинетите на адвокатите си за виртуалните съдебни заседания, но не е виждан публично, откакто пристигна в Австралия.

Днес съдията удължи забраната за депортирането на Джокович от страната до 20 часа, след като съдебните заседания са се провели по-късно от предвиденото.

Неговите адвокати твърдят, че неотдавнашно заразяване с COVID-19 е квалифицирало Джокович за медицинско изключение от изискването за неавстралийски граждани, влизащи в страната, да бъдат двойно ваксинирани.

Австралия анулира визата на Джокович, може да го депортират

Австралия анулира визата на Джокович, може да го депортират

Сърбинът е откаран в хотел, където задържат мигранти

Австралийското правителство обаче казва, че хората, които нямат австралийско гражданство, нямат право на гарантирано влизане в Австралия, постави под съмнение твърдяното от него медицинско изключение и подчерта, че дори Джокович да спечели съдебния процес, то си запазва правото да го задържи отново и да го изведе от страната.

Размени между Кели и адвоката на Джокович Никълъс Ууд разкриха, че официални лица са накарали играча да изключи телефона си от полунощ до около 7,42 ч. местно време, когато е взето решението за анулиране на визата му.

Властите също така не са изпълнили договорка да дадат на Джокович до 8.30 часа да разговаря с организатора на турнира Tennis Australia и адвокати, посочи съдията. Вместо това Джокович е бил събуден от официални лица около 6:00 часа сутринта след кратка почивка и притиснат да отговори, "защото за него е по-добре, ако вземат решението веднага" според адвоката му.

Австралия не спира да чупи COVID-19 рекорди, гняв заради допускането на Джокович

Австралия не спира да чупи COVID-19 рекорди, гняв заради допускането на Джокович

Трети пореден ден рекорден брой заразени в страната