Следственият комитет на Русия образува наказателни дела по обвинение за призив към масови безредици и терористична дейност след неразрешена акция, провела се в центъра на Москва на 5 ноември, съобщи Газета.ру.

Отбелязва се, че са образувани дела заради нападение над полицаи по време на акция, а така също и предшестващите тези незаконни действия призиви в социалните среди.

В Москва задържаха 263 души при неразрешена акция

В Москва задържаха 263 души при неразрешена акция

В полицията се оказал и журналист, който по-късно е пуснат

48-годишен мъж при проверка на документите е ударил полицай с юмрук в главата и затова е поискан постоянен арест за него. По информация на Следствения комитет, дни преди акцията в интернет е качено видео, съдържащо призиви към масови безредици и терористична дейност, а така също и към действия на екстремисти на 5 ноември в различни градове на Русия, твърдят от руското издание, позовавайки се на вътрешното ведомство.

По-рано бе съобщено, че в московската полиция е бил задържан и непълнолетен след акцията на 5 ноември.

Междувременно france24.com съобщи, че до 33 дни затвор са получили радикални леви, протестирали на неразрешен митинг срещу президента Владимир Путин в Санкт Петербург.

Двадесет и трима са задържани на протест в понеделник в централния Невски проспект, организиран от писателя Едуард Лимонов, който оглавява движението "Другата Русия". Шестима бяха осъдени за "неразрешен протест" и "отказващи полицейски разпореждания" и бяха лишени от свобода за срок от осем до 33 дни, заяви пред АФП говорителката на "Другата Русия Любов Шатокина.