Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини обеща да спази обещанието си да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести италианското посолство там.

Той направи тези коментари в интервю за ежедневника Israel HaYom, който е близък до крайната десница, публикувано във вторник.

"Аз обаче повтарям и подчертавам, че това е дясноцентристка коалиция. Дадох думата си. Напълно съм ангажиран да помагам на израелското население", заяви той.

Лидерът на Лигата каза, че подкрепя правото на Израел да се защитава от иранските заплахи и че "демокрация като Израел има правото да се защитава от всяка заплаха за своето съществуване и свобода. Иран продължава да прилага политики, които са опасни за мира и стабилността в Близкия изток." Салвини каза, че все пак се надява "да бъде намерено дипломатическо решение".

Украйна се готви да признае Йерусалим за столица на Израел

Украйна се готви да признае Йерусалим за столица на Израел

Стоят обаче "определени предпоставки в отношенията за сигурност и отбрана"

Салвини коментира и възможността да има руско влияние на изборите през септември в Италия.

 "Да не се шегуваме с това. Италианците ще гласуват. Тези, които говорят за възможно руско влияние - левите си търсят алиби, защото знаят, че няма да спечелят. Както в Израел, изборите в Италия ще бъдат свободни и прозрачни.", заявява той. 

Припомняме, че редица държави признаха Йерусалим за столица на Израел. Една от последните, обявили такова намерение, бе Украйна. 

Те последваха обявеното от САЩ намерение. 

Очаквано, Палестина и ислямският свят реагираха негативно на такива планове. 

Палестина обяви тогава, че ще прекъсне отношенията си с всяка страна, която направи това.

По отношение на Русия, в края на юли уличиха Салвини в съмнителни контакти с Москва. 

До изборите се стигна, след изненадващия крах на правителството на Марио Драги през юли. След като три партии в неговата коалиция - популисткото Движение "5 звезди" на Джузепе Конте, "Форца Италия" на Берлускони и дясната "Лига" на Матео Салвини - оттеглиха подкрепата си, Драги подаде оставка и президентът Серджо Матерала свика общи избори за 25 септември.

В Италия сформираха предизборна лявоцентристка коалиция

В Италия сформираха предизборна лявоцентристка коалиция

На предстоящите избори най-големите шансове има консервативният алианс, начело с "Италиански братя"