Гърция разшири споразумението в областта на отбраната със САЩ дни след ратифицирането на отделно споразумение с Франция във време на високо напрежение с Турция в Източното Средиземноморие, информира "Франс прес".

Споразумението, подписано във Вашингтон, бележи задълбочаване на отношенията на САЩ с дългогодишен европейски съюзник, въпреки нарастващия фокус на администрацията на президента Джо Байдън върху Азия.

Гърция и САЩ подписаха петгодишно удължаване на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, което се подновява всяка година от 1990 г. насам, с разбирането, че то ще остане в сила за неопределено време след това, ако нито една от двете страни не даде двугодишно предизвестие.

Столтенберг не харесва пакта Франция-Гърция, защото вече си имат НАТО

Столтенберг не харесва пакта Франция-Гърция, защото вече си имат НАТО

НАТО остава крайъгълният камък, основата за европейската сигурност и сигурността в Северна Америка

Удължаването също така продължава разширяване на достъпа в Гърция за американските войски, чийто основен център е базата на НАТО в залива Суда.

Подписвайки споразумението, държавният секретар Антъни Блинкън нарече Гърция "силен и надежден съюзник" и посочи помощта на партньора от НАТО в Афганистан.

Нито Блинкън, нито гръцкият външен министър Никос Дендиас изрично споменаха Турция, но Атина миналата година стартира амбициозна програма за закупуване на оръжия след морски конфликт със съюзничката си в НАТО.

Мицотакис: Пактът Гърция-Франция предпазва от агресия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Мицотакис: Пактът Гърция-Франция предпазва от агресия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Стъпка към стратегическа автономия на ЕС, Франция е единствена с ядрени оръжия

"В Източното Средиземноморие", отбеляза Дендиас и подчерта: "Гърция е изправена пред casus belli, заплаха от война, ако упражнява своите суверенни права и, трябва да кажа, Гърция се сблъсква пред ежедневна провокация."

"Гърция е ангажирана да разрешава спорове с дипломация и винаги в съответствие с международното право", увери той.

Той изрази признателност за ангажимента на САЩ, като отбеляза: "Ние разбираме, че САЩ са все по-заети с предизвикателства в други части на света."

Гръцкият парламент преди седмица ратифицира голямо споразумение в областта на отбраната с Франция, като Атина купува три фрегати на стойност 3 млрд. евро.

Гърция и Франция сключиха оръжейната сделка за 3 млрд. евро

Гърция и Франция сключиха оръжейната сделка за 3 млрд. евро

Турция протестира срещу договорката

Сделката беше обявена, докато Франция все още е гневна заради загубата на голям договор за подводници с Австралия, която заяви, че се нуждае от американска ядрена технология на фона на нарастващото напрежение с Китай.

Дендиас настоя, че споразумението с Франция ще "допринесе за укрепване на европейския стълб на НАТО" и ще насърчи "по-справедливото разпределение на тежестта между двете страни на Атлантика".

Напрежението се изостри миналата година, когато Турция изпрати изследователски кораб и малка военна флотилия за провеждане на проучвания за газ и петрол във води, които Гърция смята за свои съгласно договорите.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наскоро също така одобри официално разделяне на Кипър, където Анкара нахлу през 1974 г. в отговор на преврат, организиран от тогавашната военна хунта в Гърция.

Турция бясна от оръжейната сделка между Гърция и Франция, застрашавала стабилността

Турция бясна от оръжейната сделка между Гърция и Франция, застрашавала стабилността

Сделката била насочена срещу Анкара