САЩ нямат нужда от години, за да екстрадират Фетхлуллах Гюлен. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Ройтерс”.

Припомняме, че Анкара иска от Вашингтон да екстрадира намиращия се в САЩ мюсюлмански проповедник Гюлен, когото Турция обвинява, че е „мозъкът” на неуспелия военен преврат.

От своя страна Вашингтон поиска Анкара първо да предостави ясни доказателства, че Фетхлуллах Гюлен е участвал в опита за преврат, а юристи казват, че всеки процес за екстрадиция може да отнеме години. Самият Гюлен осъди опита за преврат от 15 юли и отрече да има каквото и да е участие.

„Ако искате да протакате въпроса за екстрадицията на Гюлен, това може да отнеме години, но ако сте решителни, това може да бъде приключено в кратък период”, заяви Чавушоглу пред държавната телевизия TRT Haber.

Той допълни, че САЩ са предложили да бъде създадена комисия, която да обсъди въпроса с екстрадицията на Гюлен и посочи, че Турция е готова да участва в нея. Първият дипломат на Турция каза също така, че на Гюлен не трябва да му се позволява междувременно да избяга в друга държава.

Чавушоглу призова Атина да депортира в Турция избягалите в Гърция войници, замесени в опита за преврат.