Вашингтон не изключва налагането на санкции срещу Мексико в случай на закупуването на руски военни вертолети.

Това заяви заместник-помощникът на държавния секретар по въпросите на Западното полукълбо Уго Родригес, изказвайки се в четвъртък на изслушване в един от подкомитетите на Комитета по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, съобщава ТАСС.

Русия се възползва от политиката на санкции на САЩ

Русия се възползва от политиката на санкции на САЩ

Заради тази политика е увеличила износа на суров нефт в САЩ

Миналата седмица руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Мексико обмисля да сключи нови договори с "Рособоронекспорт" за доставка на военни вертолети.

Той добави, че в Мексико вече има около 50 вертолета Ми-8 и Ми-17.

Демократът конгресмен Дийн Филипс пита държавния департамент, дали в случай на такава покупка, могат да бъдат наложени санкции срещу Мексико съгласно американския закон CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции").

САЩ наложи санкции на руски корпорации във връзка с оръжия за масово унищожение

САЩ наложи санкции на руски корпорации във връзка с оръжия за масово унищожение

Нарушават законите на САЩ спрямо Иран, Северна Корея и Сирия

"Въз основа на предварителна оценка изглежда, че такава покупка може да послужи като причина за евентуални санкции съгласно CAATSA. Днес нямаме допълнителни подробности, но съм готов да ви предоставя по-пълен доклад по този въпрос, когато имаме", отговори Родригес.

Филипс поиска уточнение дали Вашингтон и Мексико Сити изяснява позицията си по този въпрос. "Струва ми се, че те обясниха на ниво посолство. Трябва да проверя, за да потвърдя това", коментира заместник-помощникът на държавния секретар.

CAATSA е приет в САЩ през 2017 година. Той предвижда прилагането от правителството на САЩ на ограничителни мерки срещу онези държави, които сключват големи договори с Русия за закупуване на оръжие и военно оборудване.

Така според този закон администрацията на Вашингтон може да наложи на Турция ограничения за закупуване на ракетните системи С-400 от Русия.

Русия праща Лавров във Венецуела, "противодейства" на санкциите на САЩ

Русия праща Лавров във Венецуела, "противодейства" на санкциите на САЩ

Посещава Куба и Мексико, след като Помпео посети Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан