Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил екстрадицията на Фетхуллах Гюлен от САЩ по време на телефонен разговор с президента Барак Обама. Това съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на информация от Белия дом.

„Президентът изясни на президента Ердоган, че САЩ не подкрепя терористи и не подкрепя лица, които са направили заговор за сваляне на демократично избрано правителство”, обясни говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Той допълни, че Обама отново е повторил силния ангажимент на САЩ към демократично избраното цивилно правителство в Турция. Освен това похвали усилията на турския народ за защита на правителството и осуетяване на преврата.

Турция обвинява намиращия се в САЩ проповедник Фетхлуллах Гюлен, че стои за опита за преврат от миналия петък и поиска той да бъде екстрадиран, за да бъде съден.

Според Ърнест решението да се екстрадира Гюлен не е решение, което да бъде взето от Обама, а е юридическо решение, базирано на дългогодишен договор между двете страни. Това е процес, който ще последва, допълни той.

Джош Ърнест също похвали силата на ангажимента на турския народ към демокрацията, демократичните институции и ангажимента на политическите лидери към идеята за демокрация, дори в лицето на някои дълбоки политически разногласия.

Свързаните с екстрадицията на проповедника, който живее в американския щат Пенсилвания, са предоставени на американските власти от турското правителство по електронен път.

Правосъдното министерство и други американски институции сега преглеждат документите и ще предприемат действия съгласно продължилия десетилетия договор между двете държави по отношение екстрадирането на престъпници, информират още от Белия дом.

САЩ заявява, че е разбираемо и обяснимо за турското правителство да задържи повече от 6000 войници, 1481 представители на съдебната система и 210 полицейски служители, които са свързани с опита за преврат.

„Ние разбираме огромното напрежение, през което минава правителството”, обяви говорителят на Белия дом Марк Тонер. Той допълни, че е съвсем нормално Турция да се предприеме действия, за да тръгне след извършителите и да проведе щателно разследване за това какво се е случило.

Тонер допълни, че те също така призовават демокрацията в Турция да продължи, като подкрепят напълно усилията извършителите на преврата да бъдат изправени пред съда.

От пресцентъра на турския президент разпространиха съобщение, в което се посочва, че Обама е осъдил опита за сваляне на демократично избраното правителство в Турция и е дал ясно да се разбере, че САЩ подкрепя демокрацията в страната.

Става ясно също, че Обама е казал на Ердоган, че САЩ са готови да сътрудничат на турските институции при разследването на опита за преврат.

Ердоган заявил на Обама, че тези, които са отговорни, ще получат наказание в рамките на правосъдието и върховенството на закона.