Съединените щати обвиниха в неделя ливанската проиранска групировка "Хизбула" за ракетна атака в окупираните от Израел Голански възвишения, която уби 12 деца и младежи, съобщава "Ройтерс".

"Тази атака беше извършена от ливанската "Хизбула". Това беше тяхна ракета и изстреляна от зона, която те контролират", се казва в изявление на Белия дом в неделя. 

Вашингтон работи върху дипломатическо решение за прекратяване на атаките на израелско-ливанската граница.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че не иска ескалация на конфликта по северната граница на Израел и подчерта подкрепата на САЩ за Израел.

"Подчертавам правото на Израел да защитава своите граждани и нашата решимост да сме сигурни, че те са в състояние да направят това, каза Блинкън по време на пресконференция в Токио. Но също така не искаме да видим ескалация на конфликта. Не искаме да го видим разрастване."

"Толкова е важно да помогнем за слагане край на този конфликт, не само да предотвратим ескалирането му, защото има толкова много хора и в двете страни, както в Израел, така и в Ливан, вече са били изгонени от своите домове", каза Блинкън.

Израелската армия атакува цели на „Хизбула“

Израелската армия атакува цели на „Хизбула“

"Хизбула" се готви за жестока атака" от страна на Израел

Припомняме, че "Хизбула" вече отрече каквато и да е отговорност за атака срещу цивилни. Израел извърши удари в Ливан срещу позиции на групировката и се зарече за "тотална война" в страната. 

Ударът породи опасения от по-широк конфликт в региона, където напрежението се засили поради войната на Израел в Газа, започнала преди повече от девет месеца.

От 9 месеца Израел и "Хизбула" паралелно водят сражения. 

Съединените щати, Катар и Египет се опитаха да посредничат в спора. Но Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас", която контролира Газа, все още не са сключили постоянно примирие в Газа.

Израел заплашва с "тотална война" Ливан след последните атаки на "Хизбула"
Обновена

Израел заплашва с "тотална война" Ливан след последните атаки на "Хизбула"

Остри изявления направиха министри заради смъртта на деца при нападението