Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в петък планове за въздушно военно доставяне на храна и провизии за бедстващите цивилни в Ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

Байдън каза, че операцията ще се проведе през следващите дни, но не даде повече подробности. Други страни, включително Йордания и Франция, вече са извършили подобни.

Най-малко 576 000 души в ивицата Газа - една четвърт от населението на анклава - са на крачка от глада, според данни Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Здравните власти в Газа съобщиха, че израелските сили са убили повече от 100 души до конвой с помощ близо до град Газа рано в четвъртък.

Израел обвини за повечето смъртни случаи тълпите около камионите с хуманитарна помощ, като твърди, че жертвите са били стъпкани или прегазени. Израелски войски по-късно стреляли по тълпите, за които смятали, че представляват заплаха.

САЩ обмислят пускане на помощ със самолети в Газа

САЩ обмислят пускане на помощ със самолети в Газа

Доставките по суша стават все по-трудни

Инцидентът подчерта провала на организираните доставки на помощ в райони на Газа, окупирани от израелските сили. Администрация и основната агенция на ООН UNRWA, затруднена от разследване за предполагаеми връзки с "Хамас".

Атаката на "Хамас" на 7 октомври уби 1200 души, предимно цивилни, и включваше залавянето на 253 заложници, според израелски данни.

Оттогава военната кампания на Израел е убила повече от 30 000 палестинци в Газа, твърдят здравните власти в управлявания от "Хамас" анклав.

Поради хуманитарната катастрофа, разгръщаща се в Газа, много държави призоваха за прекратяване на огъня, но президентът Байдън каза, че инцидентът от четвъртък ще усложни преговорите за сделка, включваща примирие и освобождаване на заложници.

ООН обвини Израел в блокиране на хуманитарен конвой и събличане на медици в Газа

ООН обвини Израел в блокиране на хуманитарен конвой и събличане на медици в Газа

Инцидентът е станал при евакуацията на 24 пациенти от болницата в Хан Юнис