Американските военни все още не са получили инструкции за намаляване на присъствието си в Ирак. Това съобщи на брифинг в Пентагона шефът на Централното командване на САЩ генерал Кенет Макензи.

"Много пъти съм говорил за това намаляване с началника на Пентагона. Процесът продължава, стратегическият диалог с иракското правителство се разви добре преди няколко седмици", каза Кенет Макензи. Той не пропусна да уточни, че в момента няма планове за намаляване на присъствието си в Ирак.

САЩ изтеглят контингента си от Ирак

САЩ изтеглят контингента си от Ирак

Плановете са на властите в Багдад

"Не мога да говоря за бъдещето. Но всяко бъдещо ниво на присъствие на войски в Ирак е въпрос на преговори между САЩ и Ирак", добави генералът. Той призна, че иракското правителство се интересува от присъствието на американския контингент. "Миналата година имаха възможността да ни кажат да напуснем, но не го направиха", посочи Макензи.

Той смята, че Ирак се нуждае от американски войски, за да продължи борбата срещу терористичната група "Ислямска държава". "Мисията на НАТО в Ирак се разширява. Нямаме инструкции за намаляване на нивото на присъствие в тази страна", разкри генерал Кенет Макензи.

Западът провел 10-дневни масирани авиоудари по позиции на ДАЕШ в Ирак

Западът провел 10-дневни масирани авиоудари по позиции на ДАЕШ в Ирак

Атаките са завършили на 22 март

По-рано през април иракският премиер Мустафа ал Казими заяви, че повишаването на нивото на бойна готовност на националната армия и силите за сигурност, както и успехът в борбата срещу терористите, ще позволи изтеглянето на до 60% от чуждестранния военен контингент. В средата на март президентът на Ирак Барам Салех поясни, че броят на американските войски в страната не надвишава 2500 души. На 5 януари парламентът на арабската република прие резолюция, изискваща пълното изтегляне на всички чужди сили от нейна територия.