Твърдението на йеменските бунтовници хуси от събота, че нейните сили са атакували американския самолетоносач "Дуайт Айзенхауер" в Червено море, е невярно. Това съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници сред американските служители.

"Това е невярно", каза един от служителите, пожелал анонимност.

Припомняме, че подкрепяните от Иран хуси заявиха, че нейните сили са атакували "Айзенхауер" в Червено море и операцията е постигнала целите си успешно, без да дава повече подробности. Групировката също така каза, че е атакувала търговски кораб, Transworld Navigator, в Арабско море. Не се казва кога са извършени атаките.

В изявление на хутите се казва, че Transworld Navigator е получил директно попадение от ракета.

"Айзенхауер" за кратко ще се премести в Средиземно море.

"Ударната група на самолетоносачите "Айзенхауер" защити кораби, преминаващи през Червено море, Баб-ел-Мандеб и Аденския залив, спаси невинни моряци от незаконните атаки на подкрепяните от Иран хуси и помогна за възпирането на по-нататъшна агресия", каза Пентагонът в изявление.

Пентагонът обяви, че американският самолетоносач "Теодор Рузвелт" ще последва Айзенхауер, насочвайки се към водите на Близкия изток, след като завърши учение в Тихия океан.

Хусите атакуваха американския самолетоносач "Дуайт Айзенхауер" в Червено море

Хусите атакуваха американския самолетоносач "Дуайт Айзенхауер" в Червено море

Ударен е и търговски кораб, но не се уточняват щетите

Хусите за първи път нанесоха удари с дронове и ракети по ключовия воден път за търговия през ноември от солидарност с палестинските бойци в Газа, където Израел води повече от осем месеца война.

При повече от 70 атаки хусите са потопили два кораба, заловили са друг и са убили най-малко трима моряци. Но военните кораби на САЩ успешно прихващаха почти ежедневни атаки на хусите и многократно нанасяха удари по цели на хусите в Йемен.

Междувременно, хусите съобщиха рано в неделя, че са провели съвместна военна операция с групировката Ислямска съпротива в Ирак, насочена срещу четири кораба в северното израелско пристанище Хайфа. Военният говорител на хусите Яхия Сари каза в телевизионно изявление, че двете групи са предприели атака с дрон срещу два циментови танкера и два товарни кораба в пристанището на Хайфа в събота. Той каза, че корабите са принадлежали на компании, които са "нарушили забраната за влизане в пристанищата на окупирана Палестина".

Израелската армия не коментира веднага, въпреки че преди това отрече подобно твърдение на хусите в началото на този месец. Сари каза още, че хусите са атакували Shorthorn Express в Средиземно море с помощта на дронове като част от кампанията на групата за прекъсване на корабоплаването в ключови водни пътища, което според тях е акт на солидарност с палестинците във войната в Газа. "Двете операции успешно постигнаха целите си, а ударите бяха прецизни и директни", каза Сари.

Потъна ударен от хусите кораб в Червено море

Потъна ударен от хусите кораб в Червено море

Tutor бе атакуван на 12 юни, като екипажът бе евакуиран

Няма независимо потвърждение за удари и "Ройтерс" не можа да провери твърденията.