Ари Флейшер Белият дом предпочита да си няма работа с оръжейни инспектори на ООН, които демонстрираха своята пълна безполезност в предвоенен Ирак. От администрацията на президента Буш отбелязват, че международните експерти са изместили американските военни специалисти в търсене на незаконно оръжие.

Не трябва да се строят илюзии - САЩ и силите на коалицията поеха отговорността за ликвидирането на иракското оръжие за масово унищожение, заяви днес говорителят на Белия дом Ари Флайшър. Ние гледаме напред и не се обръщаме назад, подчерта той.

Флайшър предупреди Съвета за сигурност на ООН да не следва сляпо предишните изисквания, в съответствие с които Ирак трябваше да унищожи забранените оръжия и да свали икономическите санкции. Според американците, ако санкциите не бъдат свалени в скоро време, това съществено ще възпрепятства усилията по възстановяването на страната, пострадала както от режима на Садам Хюсеин, така и от войната. Режимът на Садам е история, сега и санкциите трябва да станат история, каза Флайшър.

ООНВъв властта на ООН е да свалят съществуващите санкции, ако сметнат, че това е необходимо. Президентът Буш се надява, че това ще стане, подчерта говорителят. Във властта на ООН е да вземат нови решения, които ще преработят предишните резолюции и особено тези, отчитащи наличието на авторитарен режим, който вече не съществува, каза още Флейшер.

Късно снощи приключи заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на възможностите за вдигане на санкциите срещу Ирак и предполагаемите оръжия за масово поразяване там. След заседанието, което протече при закрити врата, ръководителят на оръжейните инспектори на ООН Ханс Бликс каза, че поради опасения за сигурността им инспекторите няма да се върнат в Ирак.