Белият дом беше обвинен, че е прекъснал видеовръзката на тайвански министър, след като по време на конференцията за демокрация миналата седмица картата в презентацията на министъра е показвала острова с различен цвят от този на Китай. Вероятно прекъсването на видеото е било с цел да не се разгневи Пекин, пише "Гардиън".

По време на дискусия в петък видео с Одри Тан, министър на цифровите технологии на Тайван, беше заменено само с аудио.

Картата, използвана в презентацията на Тан, е изготвена от южноафриканската неправителствена организация Civicus, която класира света по откритост на гражданските права. На нея Тайван е отбелязан в зелено, което го прави единствената регионална единица, описана като "отворена", докато всички останали, включително няколко съюзници и партньори на САЩ, които също участваха в срещата на върха, са показани като "затворени".

Китай, Лаос, Виетнам и Северна Корея също бяха оцветени в червено и обозначени като "затворени".

27 китайски самолета влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

27 китайски самолета влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

Засега няма коментар от Пекин...

Според източници на Ройтерс, картата е накарала служители в Съвета за национална сигурност на Белия дом да изразят загриженост. По-късно на екрана на видеото с тайванската министърка е било изписано следното: "Всяко мнение, изразено от лицата в този панел, е мнението на конкретното лице и не отразява непременно възгледите на правителството на Съединените щати".

Отношенията между САЩ и Китай, който смята Тайван за своя отцепническа провинция, са изключително обтегнати. Миналия месец китайският президент Си Дзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън, че всяка подкрепа за тайванската независимост би била "като игра с огъня" и че "тези, които си играят с огъня, ще изгорят". В същото време, макар да помага на демократично управлявания остров да разшири международните си връзки, Вашингтон не желае да бъде виждан като нарушител на десетилетната си политика на "стратегическа двусмисленост" по отношение на Тайван.

Блинкън: САЩ и съюзниците ще действат, ако Китай нападне Тайван

Блинкън: САЩ и съюзниците ще действат, ако Китай нападне Тайван

За много държави в региона и извън него нарушаване на статуквото е значителна заплаха за мира