Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства "забележителното" скорошно укрепване на отношенията в областта на отбраната с Филипините, съобщава "Ройтерс".

Той увери, че тези връзки само още повече ще се разрастват, въпреки че разширяващите се съюзи на Вашингтон не са насочени към Китай.

По време на посещение във Филипините Блинкън заяви, че действията на Пекин в Южнокитайско море са предизвикали по-широка международна реакция и Съединените щати са ангажирани с интензивна дипломация за препотвърждаване на международното право.

"И двете страни сме обезпокоени относно действията на Китай, които заплашват нашата обща визия за свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, включително в Южнокитайско море и в изключителната икономическа зона на Филипините", подчерта Блинкън на пресконференция със своя филипински колега.

Връзките между Филипините и Китай се влошиха на фона на многократни пререкания относно спорни характеристики в изключителната икономическа зона на Филипините. Манила обвини бреговата охрана на Китай в политика на агресия.

Манила обвини Пекин в умишлено създаване на проблеми в Южнокитайско море

Манила обвини Пекин в умишлено създаване на проблеми в Южнокитайско море

Австралия също се разтревожи от дестабиращото поведение в региона

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море и твърди, че филипинските кораби нахлуват на негова територия.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиен заяви, че Съединените щати нямат право да се намесват в споровете между Манила и Пекин и предупреди, че Китай ще предприеме необходимите действия, за да защити своята територия.

"Военното сътрудничество между САЩ и Филипините не трябва да накърнява суверенитета и морските права и интереси на Китай в Южнокитайско море, камо ли да се използва за подкрепа на незаконната позиция на Филипините", изтъкна Лин на редовен брифинг.

Спорът съвпада с ключовото подобрение на военните отношения между Филипините и Съединените щати през изминалата година. Манила почти удвои броя на своите бази, достъпни за американските сили, включително с три нови обекта срещу Тайван.

Техните годишни военни учения се разшириха, така че да включват съвместни въздушни и морски патрули над Южнокитайско море и в близост до Тайван - нещо, което Китай възприема като провокация.

Филипините и Съединените щати са обвързани с Договор за взаимна отбрана от 1951 г., съгласно който трябва да се защитават взаимно в случай на нападение.

Миналата година президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши накара Вашингтон да изясни степента на този ангажимент за сигурност.

Пекин постави бариера пред спорна плитчина в Южнокитайско море

Пекин постави бариера пред спорна плитчина в Южнокитайско море

Напрежение с Филипините

Блинкън подчерта, че споразумението е "желязно" и уточни, че то включва въоръжени атаки срещу филипинските въоръжени сили, обществени плавателни съдове и самолети, включително тези на бреговата охрана в Южнокитайско море.

Той отбеляза и че икономическите връзки със Съединените щати ще се разширят и предложи подкрепа за филипинското производство с цел разнообразяване на веригите за доставки.

Миналата седмица министърът на търговията на САЩ посети Филипините и обяви, че американските компании са готови да направят инвестиции на стойност над 1 милиард долара в страната.

Външният министър на Филипините Енрике Манало заяви, че предстоящото предизвикателство е как да се поддържат и допълнително да се развият отношенията със Съединените щати, на които той благодари за подкрепата при неотдавнашните спорове с Китай в Южнокитайско море.

Манила отхвърлила 11 предложения на Пекин за решаване на конфликта в Южнокитайско море

Манила отхвърлила 11 предложения на Пекин за решаване на конфликта в Южнокитайско море

Те противоречали на националните интереси на Филипините

По-рано Белият дом съобщи че президентът Джо Байдън ще посрещне японския премиер Фумио Кишида и Маркос на среща на върха във Вашингтон на 11 април. Тримата ще обсъдят икономическите връзки и Индо-Тихоокеанския регион.

Блинкън заяви, че споразумението е "много важна платформа" за мир и изграждане на по-голяма стабилност.

"То не е насочено срещу никого, а е в услуга на реализирането на обща визия за бъдещето в полза на хората във всяка от страните", уточни държавният секретар.